Bravúr lenne a pontszerzés, bombaerős az osztrák keret

A számok és az eredmények azt mutatják, hogy az osztrákok játékoskerete jóval értékesebb a magyarnál.

A transfermarkt.de nevű német szakportál becslése szerint az osztrák játékosok összértéke 132 millió, míg a magyar játékosoké mindössze 25 millió euró - ezzel egyébként utolsók vagyunk az Eb-résztvevők rangsorában.
 
Mindez persze nem meglepő annak tükrében, hogy a magyar keretben számos NB1-es játékos is található, akiknek értékét érthető módon meglehetősen alacsonyra lőtték be.
 
Az osztrákok legértékesebb játékosa természetesen a Bayern München alapembere, David Alaba, aki klubjában balhátvédet, a válogatottban azonban inkább védekező középpályást játszik. Az ő becsült értéke 45 millió euró, vagyis egymaga többet ér a játékospiacon, mint a teljes magyar Eb-keret. Nem meglepő: 23 éves kora ellenére 5-szörös német bajnok, 4-szeres német kupagyőztes, de nyert már Bajnokok Ligáját, klubvilágbajnokságot és UEFA Szuperkupát is.
 
Szintén komoly névnek számít a 25 éves középső védő, Aleksandar Dragovic, akit 2013-ban 9 millió euróért vásárolt meg a Dinamo Kijev a Baseltől, jelenleg 15 millió euróra becsülik az értékét. Kétszer nyerte meg az ukrán bajnokságot, háromszor svájcit, négyszeres kupagyőztes.
 
10 millió eurót ér a balszélső Marko Arnautovic, aki a BL-győztes és olasz bajnok Inter játékosa volt a 2009-2010-es szezonban, igaz, az említett eredményekhez sokat nem tett hozzá, mindössze 3 mérkőzésen lépett pályára. 2010-től a Werder Bremen játékosa volt, jelenleg a Stoke Cityben futballozik, a szezonban 34 Premier League-meccsen lépett pályára.
 
7 millióra becsülik Zlatko Junuzovic értékét, a középső középpályás a Werder Bremen alapembere, Kleinheisler László csapattársa. Az idei szezonban 30 meccset játszott a Bundesligában, 4 gólja mellett kiosztott 13 gólpasszt.
 
A 30 éves balbekk, Christian Fuchs értékét 6 millió euróra becsülik, ő idén a Leicesterrel megnyerte az angol bajnokságot. Korábban a Schalke és a Mainz játékosa volt, ekkor szemet vetett rá a Barcelona is, de végül nem igazolt a katalánokhoz.
 
Ugyanennyit ér Julian Baumgartlinger is, a középpályás a Mainz csapatkapitányaként játszotta végig a szezont, nyártól pedig a Bayer Leverkusenben folytatja pályafutását.
 
Bár jó eséllyel nem lesz a kezdőcsapat tagja, meg kell említenünk az osztrák-magyar Garics Györgyöt is, aki nemrég egy interjúban kijelentette: a magyar himnuszt is énekelni fogja a mérkőzés előtt.  A Haladásban nevelkedett játékos jelenleg a Darmstadt játékosa, de korábban játszott a Bolognában, az Atalantában és a Napoliban is.
 

A teljes keret

Az osztrákok keretét vizsgálva elmondható, hogy a játékosok többsége nyugati topbajnokságokban szerepel hétről-hétre.

 

Kapusok: Robert Almer (Austria Wien), Heinz Lindner (Eintracht Frankfurt), Ramazan Özcan (Ingolstadt)

Védők: Aleksandar Dragovic (Dinamo Kijev), Christian Fuchs (Leicester City), Garics György (Darmstadt), Martin Hinteregger (Borussia Mönchengladbach), Florian Klein (VfB Stuttgart), Sebastian Prödl (Watford), Markus Suttner (Ingolstadt), Kevin Wimmer (Tottenham Hotspur)

Középpályások: David Alaba (Bayern München), Marko Arnautovic (Stoke City), Julian Baumgartlinger (Mainz), Martin Harnik (VfB Stuttgart), Stefan Ilsanker (RB Leipzig), Jakob Jantscher (Luzern), Zlatko Junuzovic (Werder Bremen), Valentino Lazaro (RB Salzburg), Marcel Sabitzer (RB Leipzig), Alessandro Schöpf (Schalke)

Támadók: Lukas Hinterseer (Ingolstadt), Rubin Okotie (1860 München), Marc Janko (Basel)

 
Nem csoda hát, hogy Ausztria csoportelsőként jutott ki az Eb-re, a selejtezők során pedig figyelemre méltó eredményeket ért el: idegenben verték például 4-1-re a svédeket, oda-vissza verték az oroszokat, Montenegrót, Moldovát és Lichtensteint is.
 
A magyar válogatott részéről óriási bravúr lenne, ha sikerülne pontot szerezni Ausztria ellen.