Brenner Koloman hiába kereste ma Navracsics Tibor kalapját a parlamentben

Brenner Koloman hiába kereste ma Navracsics Tibor kalapját a parlamentben

A Jobbik-Konzervatívok frakcióvezető-helyettese szerint a közéokor óta nem volt olyan, hogy a hatalom beleszóljon az egyetemek ügyébe. A kormány pedig távolmaradásával ismét azt bizonyította, hogy mennyire semmibe veszi a magyar egyetemi világot.

Brenner Koloman azon rendkívüli ülésnapon szólalt fel az Országgyűlésben hétfőn, amit többek között pártja kezdeményezésére hívott össze a házelnök. A Jobbik-Konzervatívok az Erasmus- és Horizon-ösztöndíjak ügyét akarta volna megtárgyalni a parlamentben, de a magyar diákok és kutatók ügyét a kormánypárti képviselők nem tartották elég fontosnak, ezért nem jelentek meg.

A Fidesz végzetesen elhanyagolja a magyar egyetemi világot. Ennek ismét tanújelét adták ma is, amikor nem jöttek el a mai rendkívüli ülésnapra, amelyen a Jobbik-Konzervatívok kezdeményezésére egy olyan határozati javaslatot is tárgyalhattunk volna, amely a magyar egyetemisták Erasmus-ösztöndíjára, illetve a magyar kutatók Horizon-ösztöndíjára vonatkozik.

– vonta felelősségre a honatyai kötelességüket elhanyagoló kormánypárti képviselőket az ellenzéki felszólaló.

Brenner Koloman külön kiemelte az uniós pénzekért felelős minisztert, Navracsics Tibort, aki korábban azt ígérte, hogy abban a pillanatban, ha nem jönnek az európai uniós források, akkor ő veszi a kalapját.

Hol a kalapja, miniszter úr?

– tette fel a költői kérdést Brenner a jelen nem lévő Navracsicsnak.

A jobbikos képviselő hangsúlyozta: a magyar egyetemi világ nagyon rá van szorulva a Fidesz tudás- és értelmiségellenes politikája miatt, az EU-s forrásokra. Hozzátette: már az elmúlt hónapokban, sőt években nagyon súlyos károkat szenvedett el a magyar egyetemi oktatás a Fidesz felelőtlen politikája miatt.

Az ellenzéki párt – köztük Brenner Koloman, mint az Európa Tanács jelentéstevője – az egyetemi autonómiai és akadémiai szabadság témakörében kezdettől fogva figyelmeztette a kormányt, hogy baj lesz a fideszes kuratóriumi fenntartású egyetemekkel, hiszen ez lábbal tiporja a középkor óta fennálló egyetemi autonómiát.

A felszólaló ennek legújabb példájaként a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektori pályázatát emlegette. Szerinte ezt úgy írta ki a felelős miniszter, hogy látszólag megengedje a szenátus által támogatott jelöltnek, hogy elinduljon, de aztán olyan passzusokat tesz bele, hogy ez mégse legyen lehetséges.

A középkor óta először nem tudnak az egyetemi polgárok saját rektort választani. Ez szégyen és gyalázat, hogy ez az Úr 2023. évében hazánkban megtörténhet!

Brenner Koloman szót ejtett a tanárképzés napokban kiderült egyszerűsítéséről is: *"A kormány sufnituningra készül a tanárképzésben, mivel 14 év után lassan rájöttek, hogy tényleg van tanárhiány. A Jobbik-Konzervatívok frakcióvezetője hangsúlyozta: pártja hosszú évek óta folyamatosan felhívja erre a figyelmet.

Hozzátette: szerintük klebersbergi fordulat kell az egész oktatási rendszerben, ami azt jelenti, hogy GDP-arányosan nem 6, hanem legalább 8 százalékot el kellene érnie, a magyar oktatásra fordított összegeknek.

Ennek kapcsán Brenner Koloman beszélt az egyetemi oktatók bérezéséről is: olyan béreket kéne az egyetemi oktatóknak fizetni, ami nem az osztrák béreket, nem a német béreket, de legalább a szlovén, cseh vagy lengyel oktatók bérét eléri.

Mert mostanában ott tart a magyar egyetemi világ, hogy ha valaki elmegy egy nemzetközi konferenciára, akkor először is megkérdezik tőle, hogy mégis mit gondol, milyen országban él az orbáni egypárti túlhatalomban, másrészről gyakorlatilag egy lemaradóban lévő országként kezelnek minket.

Hozzátette: ez igaz nemzetközi színtéren általánosan is, nem csak az egyetemi világban. Ennek oka pedig a Fidesz nemzetellenes külpolitikájában keresendő.

Az ellenzéki felszólaló kitért még a Fudan-egyetem kontra Egyetemváros kérdésére is: szerinte kínai egyetem építése helyett végre olcsó kollégiumhoz kellene juttatni a magyar egyetemistákat.

Brenner Koloman kifejtette, hogy egy felelős magyar kormány törődne a magyar egyetemi világgal, a hallgatókkal, oktatókkal. Ennek első lépéseként meg kéne emelni az oktatók bérezését, és a hallgatók ösztöndíját. Csak így előzhető meg az az elvándorlás, ami a jobbikos politikus szerint nemzeti tragédiához fog vezetni.

Lassan már ott tartunk, hogy az elit gimnáziumokból nem is magyar egyetemre tanulnak tovább a magyar fiatalok.

– mutatott rá a Jobbik-Konzervatívok politikusa.

Szerinte nem helyes, sőt szégyenletes, hogy a Fidesz-kormány az elvándorló magyarok pótlására többszázezer gazdasági migránst akar a hazánkba betelepíteni. Pártja ehelyett régóta azt szeretné elérni, hogy minden magyar a saját szülőföldjén boldogulhasson.

A Jobbik-Konzervatívok ebből a célból indította bérfelzárkóztatási programját, aminek lényege, hogy a magyar fiatalok is hazajöjjenek, és itthon alapíthassanak családot, egy tisztességesen működő polgári demokráciában, és élhessenek gyarapodó és boldog életet.

Brenner Koloman facebook posztjában megmutatta az üresen álló parlamenti padsorokat is, ahol a Fidesz képviselőinek kellett volna ülnie:

(Címlapkép: Béli Balázs/Alfahír)