Orbánék a tanárképzés lebutításával próbálják orvosolni a tanárhiányt

Orbánék a tanárképzés lebutításával próbálják orvosolni a tanárhiányt

Már eddig is kevés volt a tanár, a pedagógusokat sújtó, fideszes státusztörvény hatályba lépésével pedig tömeges felmondás várható szeptembertől. Erre válasz a minisztérium módosítása. A PSZ vezetője szerint a képzések lerövidítése sem jelent megoldást.

Átírja az Orbán-kormány a pedagógusképzés szabályait, szeptembertől rövidebb idő alatt lehet tanári diplomát szerezni. Egyes alapképzésekre építve elég lesz a 2-3 féléves, azaz 1-1,5 éves tanári mesterszak elvégzése, nappali vagy akár levelező szakon is – számolt be a Népszava.

A korábbi kevéshez képest idén sokan jelentkeztek pedagógusnak.

Az felsőoktatásért felelős Innovációs és Technológiai Minisztérium szerint 67 százalékkal több jelentkezőt vettek fel idén pedagógusképzésre, mint tavaly, így bő 10 ezren kezdhetik meg ősztől ezirányú tanulmányaikat. Ez az elmúlt hat év legmagasabb száma, de ez összefügg a korábbi drasztikus visszaeséssel.

A rövidített képzésekre jelentkeztek legtöbben.

Azokra a képzésekre jelentkeztek legtöbben, ahol már 3-4 félévnyi képzés alatt meg lehet szerezni egy tanári diplomát. Ezeknek előfeltétele egy már meglévő diploma.

Jelentősen leegyszerűsítették a tanárrá válás folyamatát:

🔴 Például matematikatanár, földrajztanár, biológiatanár valaki már egy három féléves, azaz másfél év hosszúságú kézéssel is lehet.

🔴 Kibővítették azoknak az alapkézéseknek a körét, ahonnan tanári mesterképzésre mehet tovább a hallgató.

🔴 Lerövidül az alapképzésre épülő szakmai tanárképzés ideje. Például a mérnöktanár, a közgazdásztanár, az agrármérnöktanár szakokon 4 félévről 3 félévre változik a képzési idő, és az megszerzett szakképző intézményi munkatapasztalat elismerése alapján a tanulmányi idő 2 félév is lehet.

🔴 Egy óvodapedagógus akár két félév alatt átképezheti magát alsó tagozatos tanítóvá.

Vajon elegendőek lesznek ezek a könnyítések ahhoz, hogy orvosolják azt a súlyos tanárhiányt, amit a soron következő felmondási hullám csak tovább ront?

Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke szerint a most felvett hallgatókkal sem tudják majd pótolni a nyugdíjba vonulókat és a pályaelhagyókat. Főleg azért nem, mert nem mindenki végzi el az egyetemet, és a végzettek közül sem áll mindenki tanárnak. Az elvándorlást különösen felgyorsíthatja a pedagógusok szerint számukra előnytelen, fideszes státusztörvény.

(Címlapkép: Alfahír/Szomor Balázs)