„Süketek párbeszéde zajlik” - Navracsics nem tud sürgető határidőről Erasmus-ügyben

„Süketek párbeszéde zajlik” - Navracsics nem tud sürgető határidőről Erasmus-ügyben

A miniszter szerint az egyetemi modellváltás nem fideszes modellváltást jelent.

Süketek párbeszéde zajlik a tudósok, szakemberek, illetve a politikusok között

- idézi az Index Navracsics Tibort a 32. Bálványosi Nyári Szabadegyetemen az erdélyi Tusnádfürdőn.

A területfejlesztési miniszter szerint ennek a feloldása elengedhetetlen ahhoz, hogy olyan stratégiaalkotó egyetemek jöjjenek létre, amelyek vezető szerepet töltenek be a területfejlesztésben.

Navracsics cáfolni próbálta azt az ellenzéki vélekedést, hogy az egyetemi modellváltás valójában fideszes modellváltást jelent.

A modellváltás a piaci igényeket szolgálja ki. Nem az a cél, hogy bármelyik egyetem a tudás elefántcsonttornya legyen, nem elég, ha Hegel tanairól lehet előadásokat hallgatni a falak között

- közölte Navracsics Tibor aki szerint a felsőoktatási intézményeknek régiós központokká kell válniuk.

Terhet kell rakni az egyetemek vállára, ez a modellváltás lényege

- tette hozzá.

Az a téma is teret kapott a beszélgetés során, hogy milyen hatással van a hazai egyetemekre a Magyarországnak szánt uniós támogatások visszatartása. Navracsics Tibor szerint az uniós pénzekre nem politikai, ideológiai kérdésként kell tekinteni, az EU a magyar társadalom versenyképességének javítása elől veszi el a lehetőséget a pénzek befagyasztásával. A miniszter a tárgyalások folytatásáról és a rendkívüli parlamenti ülésről is beszélt.

Ezzel kapcsolatban a Jobbik-Konzervatívok is kezdeményezte a parlament rendkívüli ülésének összehívását Erasmus-ügyben, aminek kapcsán Navracsics Tibor úgy reagált, hogy nem tud semmilyen sürgető, „apokaliptikus határidőről”. Gyöngyösi Márton pártelnök levélben jelezte Navracsics Tibornak a parlamenti ülés összehívásának jelentőségét, de választ nem kapott a minisztertől.

Címlapkép: Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter a 32. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor (Tusványos) 2023. július 20-án. Fotó: MTI/Veres Nándor