Jobbik: Orbán pökhendi lózungjai a mai napig nem találkoztak a magyar valósággal

Brenner Koloman szerint a felsőoktatásba való sikeres felvételi egyre inkább a gazdagok kiváltságává válik.

A politikus felidézte, hogy hat éve Orbán Viktor a fideszes „Tranzit-Fesztivál a határon” elnevezésű rendezvény egy pódiumbeszélgetés keretében hosszasan foglalkozott a magyar felsőoktatás jövőjével.

„Európa legversenyképesebb rendszere lehet majd a magyar az ágazat átalakítása után, azt ugyanis nem engedhetjük meg magunknak, hogy a világ egyetemi rangsorainak első 200 helyén nincs magyar felsőoktatási intézmény. Ma a felsőoktatás rendszerében, a lényegi struktúrát tekintve, még minden rossz”

- fogalmazott akkor a kormányfő.

Brenner Koloman szerint Orbán Viktor „pökhendi propaganda-lózungjainak” a mai napig sem sikerült találkozniuk a magyar valósággal.

A jobbikos politikus emlékeztet rá:

a legfrissebb mérések szerint hat magyar egyetem került fel a világ ezer legjobb felsőoktatási intézményét felsorakoztató Center of Word University Rankings (CWUR) 2018-19-es rangsorára, ahol a magyar viszonylatban legelőkelőbb helyet elfoglaló Eötvös Lóránd Tudományegyetem is mindössze a 413. helyen áll. (A rangsorban szerepel még: Semmelweis Egyetem, 658. hely, Debreceni Egyetem, 696. hely, Szegedi Tudományegyetem, 758. hely, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, 823. hely, valamint a Pécsi Tudományegyetem, 948. hely.)

„Az összetett probléma egyik fontos mutatója, hogy magyar felsőoktatási intézmény hat év elteltével sem került az élvonalat jelentő kétszáz helyezett közelébe sem”

- mutat rá Koloman.

A Jobbik a megoldást továbbra is a szakma javaslataira konstruktív válaszokat adó, önálló Oktatásügyi Minisztérium felállításában, az oktatók európai színvonalú bérezésében, a térítésmentes helyek számának növelésében, a hallgatói ösztöndíjak emelésében, a kollégiumi hálózat fejlesztésében és az albérletárak megfékezésében látja.

A Jobbik felszólítja a kormányt, hogy „azonnal fejezze be a magyar felsőoktatás sorvasztását”, és az ország jövőjének elrablását.

„Üres propaganda és félrebeszélés helyett tegyenek végre érdemi lépéseket, hogy a nagy múltú magyar egyetemi világ presztízsét hazai és nemzetközi szinten egyaránt visszakapja”

- zárja közleményét a Jobbik országgyűlési képviselője.