Gázpalackok lapultak egy brüsszeli terrorista kocsijában

Gázpalackokkal felszerelt autóst állítottak elő Brüsszelben csütörtökön.

A rendőrség tájékoztatása szerint a belga főváros Saint-Gilles negyedében, piros jelzésen áthajtó, a közlekedési szabályokat nem betartva közlekedő gépkocsit megállították, az autóban két gázpalackot találtak. Az autó vezetőjéről megállapították, hogy 2016-ban terrorizmus vádjával öt év börtönre ítélték, de ez idáig nem kezdte meg büntetésének letöltését.

A hadsereg helyszínre kiérkező aknamentesítő szolgálata gyújtószerkezetet nem talált az autóban. A sofőr szándékáról, valamint arról, hogy hova szállította a gázpalackokat nincsenek információk, az előállított kihallgatása megkezdődött - közölték rendőrségi források.

A napilap értesülései szerint az előállított 27 éves fiatalember közeli kapcsolatban állt Najim Laachraouival, a 2015 novemberében Párizsban elkövetett merényletek egyik kitervelőjével, a tavaly márciusi, a brüsszeli Zaventem nemzetközi repülőtéren elkövetett robbantás egyik elkövetőjével.

2016. március 22-én Brüsszelben a Zaventem nemzetközi repülőtéren és a Maelbeek metróállomáson hajtottak végre terrortámadást, amelyben harmincketten meghaltak és 340-en megsérültek, köztük két magyar. 2015. november 13-án Párizsban hét helyszínen követtek el merényleteket, amelyekben 130 ember halt meg. A hatóságok szerint bizonyított kapcsolat van a párizsi és a brüsszeli merényletek kitervelői és elkövetői csoportjai között. Mindkét támadás elkövetőjeként az Iszlám Állam nevű terrorszervezet jelentkezett.