Hamarosan elkezdik építeni a Magyar Zene Házát a Városligetben

Kiválóan hozza majd, amit már ma is tud egy okostelefon és egy Spotify-regisztráció.

Az "Európa legnagyobb, kulturális tartalmú városfejlesztési projektjeként" aposztrofált Liget Budapest projekt keretében már zajlik a Néprajzi Múzeum és a szomszédos mélygarázs építése, az Olof Palme Ház rekonstrukciója, a kutyás élményparkot pedig már át is adták. Erről szerdai budapesti sajtótájékoztatóján a projekt miniszteri biztosa beszélt.

Baán László kiemelte: az új épület az egykori Hungexpo irodaházak helyén jön létre úgy, hogy ezzel több ezer négyzetméter, évtizedek óta kerítéssel lezárt zöldterületet is visszaadnak a parknak.

Batta András, a Magyar Zene Háza szakmai munkacsoport vezetője hozzátette: a Városligeti-tó közelében létrejövő intézmény állandó kiállítása interaktív módon mutatja be a zene működését, valamint átfogó magyar és egyetemes zenetörténeti képet ad a látogatónak, az első időszaki tárlat pedig a magyar könnyűzene elmúlt évtizedeit tekinti majd át, bár arról, hogy ez alatt pontosan mit kell érteni, nem esett szó. Valószínűleg végre egy tárlatban tekinthetjük meg az LGT, a Romantic, a Hooligans, a Kozmix, Mága Zoltán, a Tankcsapda és a Pa-dö-dő életútját, vagy valami ilyesmi.

Mindenesetre remegve várjuk, hogy olyan élményekhez jussunk a Liget közepén, sok-sok milliárdért, amit egy viszonylag elfogadható internetkapcsolat, egy okostelefon és egy Spotify-regisztráció kombója már most kiválóan képes produkálni.

Végezetül álljon itt némi kamu bullshit Batta Andrástól arról, mi ihlette a japán tervezőt egy ilyen, minimum megkérőjelezhető esztétikai értéket képviselő építmény megalkotására:

"A természet ihlette épületeiről ismert Fudzsimoto Szu a Magyar Zene Háza tervezésekor a Városliget hangulatából és a zenéből egyaránt merített. Az épület jellegzetes, lebegő hatású tetejét a hang rezgésének vizuális képe, a hullám ihlette, az oldalfalak a nyitottság és átjárhatóság jegyében üvegből épülnek, míg a tetőre álmodott lukacsos szerkezet, hasonlóan a fák lombjaihoz, átereszti a fényt az épület belső helyiségeibe is."

Mi még a déli lankák napsütötte zöldjének vadgesztenyeillatát, a klimaxoló tengeri uborkák melankóliáját és a három csillagos Napóleon-konyak delíriumos aromáját is fölfedezni véljük a távol-keleti mester elképzeléseiben, de nyilván teljes fizikai valójában még ennél is gyönyörűbb lesz a végeredmény.