Átjelentkezéssel közel 61 ezren szavaznának Budapesten

Átjelentkezéssel közel 61 ezren szavaznának Budapesten

Csaknem 61 ezren szavaznának Budapesten átjelentkezéssel, ez harminc százalékkal kevesebb, mint négy évvel ezelőtt - derül ki a Nemzeti Választási Iroda internetes tájékoztató oldalának szerdai adataiból.

Négy évvel ezelőtt 200 ezren jelentkeztek át valamelyik magyarországi településre, a fővárosban az átjelentkezők száma 86 ezer volt. A www.valasztas.hu szerdai adatai szerint a fővárosba 60 937-en kértek átjelentkezést.

A XI. kerület erre kijelölt szavazókörében várják a legtöbb átjelentkezőt, ide 6137 ilyen szavazót várnak. Négy évvel ezelőtt itt 10 764-en akartak átjelentkezéssel szavazni.

A második legtöbb átjelentkezőt a XIII. kerület kijelölt szavazókörébe várják: ide 5682-en jelentkeztek át, míg négy évvel ezelőtt 7865-en.

A VIII. kerületi székhelyű, fővárosi 6. számú országgyűlési egyéni választókerületbe - amely a VIII. és IX. kerületet fedi le - összesen 8121-en jelentkeztek át, de ebből 4358-an a IX. kerület, 3763-an pedig a VIII. kerület átjelentkezéssel szavazók számára kijelölt szavazókörébe mehetnek szavazni.  

A XIV. kerületbe 5365, a III. kerületbe 3828 választópolgár jelentkezett át. A legkevesebb átjelentkezőt, 1354-et a XVII. kerületbe várják.

Azok a választópolgárok, akik április 3-án nem a lakóhelyükön, hanem más magyarországi településen kívánnak élni választójogukkal, március 25-én 16 óráig kérhették átjelentkezésüket egy másik magyarországi településre.

Aki meggondolja magát, és mégis a lakóhelye szerinti településen kíván szavazni, az április 1-jén 16 óráig személyesen vagy ügyfélkapun keresztül vonhatja vissza átjelentkezési kérelmét.

(MTI)