Bulgária katonákkal és harckocsikkal fogja védeni határait

Úgy tűnik, hogy Bulgária nem nagyon ismer tréfát migráns kérdésben. Katonákat és harckocsikat vezényelnek a Macedóniával közös határra.

Pedig Magyarországhoz képest hozzájuk csupán tized annyi menekült érkezett az év eleje óta. Idén eddig 15 ezer migránst fogadtak, míg hazánkban csak a regisztrált menekültek száma ugyanez idő alatt elérte a 155 ezret.

"A jelenlegi szakaszban csak megelőzés céljából erősítjük meg a határ őrizetét" - jelentette ki a BNR közszolgálati rádiónak Nikolaj Karaivanov, a védelmi minisztérium egyik műveleti illetékese.

 Egyelőre 25 katonát és néhány páncélozott harcjárművet küldtek a bolgár-macedón határ átkelőhelyeire, de "a számuk növelhető, ha a helyzet súlyosabbá válik" - mondta.

Az országot eddig megkímélte a Görögország felől Macedónián át áramló migrációs hullám. "Úgy véljük, hogy (egy ilyen hullámnak) a kockázata viszonylag csekély, mivel Bulgária - ellentétben Görögországgal, Macedóniával és Szerbiával - betartja a menekültek regisztrációjának eljárási szabályait" - jelentette ki kedden Rumjana Bacsvarova belügyminiszter a Nova televíziónak. Bulgária az év eleje óta 15 ezer illegális bevándorlót fogadott, főleg Törökország felől érkező szíriaiakat.

A bolgár hatóságok őrizetbe veszik a migránsokat, és több hónapra menekülttáborokban helyezik őket el, amíg ügyüket rendezik, legjobb esetben megengedve számukra, hogy továbbutazzanak Bulgáriából. "Bulgária alaposan őrzi határait, úgyhogy a görög szigetekről Nyugat-Európába igyekvő migránsoknak egyszerűbb Macedónián és Szerbián át folytatni az útjukat" - Hangsúlyozta Daniel Mitov külügyminiszter a bTV bolgár televíziónak.

Törökországgal közös határát Bulgária korábban 30 kilométer hosszan kerítéssel zárta le, és a kerítés meghosszabbítását tervezi, emellett ezer rendőrt vezényelt ki, hogy megakadályozza az illegális bevándorlók belépését az országba.