Bezár a dzsungel: elszállítják Calais-ból a fiatalkorú migránsokat is

Szerda délelőtt mintegy harminc autóbusz várakozott a fűtött konténerből álló átmeneti központ előtt, hogy a fiatalokat mintegy hatvan francia vidéki város befogadóközpontjaiba szállítsa át.

Kedden kilencnyelvű közleményben értesítették a kiskorúakat, hogy el kell hagyniuk az átmeneti befogadóhelyüket. A migránsok nem választhatják meg, hogy hova utaznak, arról viszont dönthetnek, hogy kivel szeretnének együtt maradni.

A kísérő nélküli fiatalok eredeti célja Nagy-Britannia volt, azonban a "dzsungel" felszámolása óta - francia közlések szerint - a családegyesítésre vonatkozó nemzetközi egyezményeknek megfelelően eddig mindössze háromszáz kiskorú távozhatott a Csatornán túl élő rokonaihoz. 

Calais után megkezdték a párizsi menekülttáborok felszámolását is

Délelőtt rohamrendőrök érkeztek a Stalingrad metróállomás közelében lévő menekülttáborhoz, és megkezdték az ott lakók ellenőrzését. Autóbuszokkal szállították el azokat a migránsokat, akik nem rendelkeztek menedékkérelemmel, illetve nem tudták bizonyítani, hogy engedéllyel tartózkodnak az országban. A táborban több százan tartózkodnak, elsősorban afgán, szudáni és eritreiai menekültek. Egyelőre nem ismeretes, hogy hány migránst szállítottak el onnan.

A francia hatóságok az elmúlt héten mintegy 6 ezer migránst szállítottak el a Calais melletti táborból, amelynek teljes felszámolása hétfőn befejeződött.