Elismerte a külügyminisztérium: lekerült a napirendről a CETA ratifikálása

Elismerte a külügyminisztérium: lekerült a napirendről a CETA ratifikálása

A környezetvédők szerint megosztott a Fidesz is. 

Ahogy arról beszámoltunk, kedd éjszaka a parlament honlapján megjelent, hogy a Külgazdasági és Külügyminisztérium a parlament elé terjeszti az EU-Kanada szabadkereskedelmi egyezmény (CETA) szövegét, hogy ratifikálja azt a Tisztelt Ház. Aztán csütörtök kora délután a jobbikos Nunkovics Tibor CETA-ellenes sajtótájékoztatója előtt közvetlenül már kiszivárgott a hír, a kormányzat mégis kihátrál, és leveteti a Házbizottság napirendjéről a törvényjavaslatot - ennek megfelelően a jövő héten nem is tárgyalja azt a plenáris ülés.

Az országgyűlési képviselő a sajtótájékoztatón örömhírnek nevezte a CETA-val kapcsolatos - akkor még - nem hivatalos információkat. Ugyanakkor nem értette a kormányzati szándékot: 

  • mi értelme volt siettetni az egyezmény magyar ratifikálását, ha a hollandok várhatóan úgyis megakadályozzák azt; 
  • illetve ha a kormányzat nem tartotta fontosnak a ratifikálást, akkor miért vette le ilyen hirtelen a napirendről, miért nem engedte, hogy a parlament 100 százalékos többséggel nemet mondjon a CETA-ra

-osztotta meg kételyeit Nunkovics Tibor.

Ugyan az Alfahír is eljuttatta kérdéseit a külügyi tárca sajtóosztályához, végül a Magyar Természetvédők Szövetségével (MTVSZ) közölte a minisztérium a legfrissebb álláspontjukat.

Fidrich Róbert, az MTVSZ programvezetője lapunkkal közölte:

"Szijjártó Péter külügyi- és külgazdasági miniszter titkársága másfél órával ezelőtt értesítette az ügyvezető elnökünket, Éger Ákost, hogy a CETA ratifikálása bizonytalan időre lekerült napirendről".

Mint mondta, örülnek a jó hírnek, mert környezetvédő szervezetként számos problémát láttak az egyezménnyel kapcsolatban.

Az egyik legfőbb gond, hogy a CETA-nak része egy erősen vitatott befektetői bírósági rendszer (Investment Court System - ICS), amely lehetővé teszi, hogy külföldi vállalatok bepereljenek egyes államokat, ha azok környezetünk vagy az emberek egészsége érdekében olyan jogszabályokat, intézkedéseket hoznak, amelyek veszélyeztetik az adott cég profit célkitűzéseit. Ezen felül több tanulmány rávilágít arra, hogy a CETA veszélyezteti hazánk génmódosítás-mentességét, hátrányos lenne az európai mezőgazdasági termelők számára és veszélyezteti a környezetvédelem és az élelmiszerbiztonság jelenlegi szintjét. Az MTVSZ ezért is javasolta már tegnap a CETA ratifikálásának elutasítását, és szorgalmazták a parlamenti vita tavaszi időszakra való elhalasztását.

"Az, hogy alig másfél nappal az Országgyűlés elé történt beterjesztés után a CETA ratifikálása lekerült a napirendről, azt jelzi, hogy a kormánypártokon belül nincs akkora támogatása a CETA-nak, hogy most ratifikálják ezt a 'trójai egyezményt'"

- hangsúlyozta Fidrich Róbert, a Magyar Természetvédők Szövetségének programvezetője.