Lázár János meg sem kötötte volna, de most új stratégiai megállapodást ír alá kormány a Coca-Colával

Lázár János meg sem kötötte volna, de most új stratégiai megállapodást ír alá kormány a Coca-Colával

A Magyar Közlöny csütörtöki számában szólítja fel Orbán Viktor Szijjártó Pétert, hogy a külgazdasági és külügyminiszter azonnali hatállyal gondoskodjon Magyarország és a Coca-Cola HBC között kötendő stratégiai együttműködési megállapodás Kormány nevében történő aláírásáról.

Azt tudni kell, hogy a Coca-Cola volt az első multi, amelyikkel az Orbán-kormány stratégiai együttműködési megállapodást kötött:

2012. július 20-án történt a nagy megállapodás. 

Azóta sok minden beárnyékolta a multi és a kormány viszonyát. Az egyik legszebb pillanat az volt, mikor kiderült, egyes fogyasztási cikkekből a magyar vásárlók silányabb minőség jut, mint Nyugat-Európában - és ez megállt a Coca-Cola termékeire is. Lázár János akkori kancelláriaminiszter 2017 márciusában az Alfahírnek arról beszélt, hogy

„ha ezt tudom, eszem ágában sem lett volna stratégiai megállapodást kötni a Coca-Colával”.

Munkahelyenként több mint 23 millió forint állami támogatást kap a dél-koreai cég

A koreai beruházások a legmagasabb technológiai színvonalat hozzák, komoly kutatás-fejlesztési eredményeken alapulnak és magas hozzáadott értékükkel hozzájárulnak ahhoz, hogy a magyar gazdaság dimenzióváltása gyorsan menjen végbe - mondta a külgazdasági és külügyminiszter kedden Budapesten, a dél-koreai Samyang Biopharm magyarországi beruházásának bejelentésén.

Egyébként sok alkalommal követelték és perelték ki a kabinetből a szerződések tartalmát, de azt továbbra sem tudni, hogy pontosan miről is állapodik meg ilyen esetekben a kormány és a vállalat.

A Coca-Colához visszatérve, a NER kezdetén még egyáltalán nem dübörgött a gazdaság, a világválság hatásai is éreztették a hatásukat. Orbán Viktor is egészen más lóról beszélt a nyolc évvel ezelőtti szerződés megkötésekor:

„Az európai válság kikényszerítette átalakulás miatt lassan közhelyszámba megy a nemzetközi politikában az a mondat, hogy a világ többé már nem lesz olyan, mint a válság előtt volt. Az azonban biztos, hogy ha csak egy dolog is marad abból a régi világból, ami ott lesz a jövőben is, az a Coca-Cola.”