A rendkívüli jogrendet követően Hajdúhadház polgármestere 12 millió forintért vesz új autót az önkormányzatnak

A rendkívüli jogrendet követően Hajdúhadház polgármestere 12 millió forintért vesz új autót az önkormányzatnak

A haon.hu írta meg, hogy Hajdúhadház képviselő-testülete korábban három darab személyautó lízingeléséről hozott döntést, majd csütörtökön Csáfordi Dénes városvezető kihangsúlyozta, hogy a több százezer kilométert futott gépkocsikat megtartják, vagyis nem a gépkocsik cseréjéről, hanem az önkormányzat járműparkjának bővítéséről van szó. Mindemellett a járműállományt egy darab szedánnal is bővítik.

A polgármester mindezt a Jobbik Magyarországért Mozgalom regionális igazgatójának, Salamon Gergőnek a nyílt levelére válaszolva közölte, melyben Salamon megemlíti, hogy a járvány idején, ahelyett, hogy a védekezést segítené Csáfordi, inkább gépjárművet vásárol.

Ha kilépne az irodájából és beszélgetne a Hajdúhadházi emberekkel (akiknek a szolgálatára Ön felesküdött), akkor tudhatná, mennyi családnak okoz nehézséget a járvány elleni védekezés. Önnek is tisztába kell lennie azzal, hogy településén is sok ember veszítette el, vagy fogja elveszíteni munkahelyét; és sajnos lesznek olyan családok, akik a vírus miatt veszítik el szeretteiket. Adja a Magyarok Istene, hogy a lehető legkevesebb áldozat legyen! Így nyomatékosan kérem, hogy urizálás helyett, városa lakóival foglalkozzon!

 

 A képviselő-testületnek, a Pénzügyi Bizottság Elnöke által benyújtott előterjesztéséből kiderül, hogy a szóban forgó új gépjármű egy bruttó 11,85 millió forintba kerülő, 190 lóerős Ford Mondeo, melyet öt prémium minőségű szedán gyártásával foglalkozó márka forgalmazói közül, a Ford Vagép Nyíregyháza ajánlatát választották ki. A dokumentumból kiolvasható, hogy a személygépkocsit 60 hónapos, fix kamatozású zártvégű pénzügyi lízing konstrukció keretében 30 % kezdőrészlet befizetése mellett vásárolja meg az önkormányzat, vagyis 3,5 milliós önrészt követően, havi lízingdíja 162.961 ft lesz.

Az előterjesztés megemlíti továbbá, hogy a közel 12 milliós új gépjármű vásárlása azért is indokolt, mert Hajdúhadház Város Önkormányzata protokolláris hivatali feladatai ellátásához rendszeresen használt, szintén Ford Mondeo típusú autója, aminek gyártási éve 2015, már jócskán megérett a cserére.

A Pénzügyi Bizottság Elnöke ennek fontosságát azzal indokolja, hogy "az elmúlt időszak kihívásai, különösen a COVID-19 koronavírus világjárvány miatt kialakult veszélyhelyzet fokozott gépjármű szükséglete világított rá a tényre, hogy az Önkormányzat járműparkja elöregedett, így folyamatos javításra szorul, valamint száma az általa elvégezni kívánt feladatokkal nincsen arányban.". Magyarán szólva a jelenlegi gépjármű megtartása mellett egy új beszerzése is indokolt. Mindez annak tükrében is furcsa, hogy egy bekezdéssel feljebb még azt írják, hogy az 5 éves autó már csereérett, de ennek ellenére mégis megtartják, és vesznek mellé egy újat is.

Salamon Gergő levelében felhívja a polgármester figyelmét arra, hogy a jelenlegi helyzetet tekintve sokkal hasznosabb dolgokra is elkölthető lenne ez a közel 12 millió forintos összeg:

ezen „szerény” jármű árából 230-250 ezer maszkot oszthatna szét városa lakóinak, igaz akkor sajnos a nagyon „öreg”, 5 (!) éves gépjárművel kellene közlekedni.