Csak úgy mellékesen: ezer embert ölt meg a hadsereg Afrikában

Fegyvertelen síita fiatalokra nyitottak tüzet katonák a Nigéria északi részén fekvő Zariában.

A szervezet közlése szerint kétségbe vonható a nigériai hadsereg állítása, miszerint a december 12 és 14 közötti katonai akciókat a fegyveres erők vezérkari főnöke elleni merényletkísérlet után hajtották végre. A HRW szerint "nem áll össze a kép". A jogvédő szervezet szerint a történtekre azután került sor, hogy síita aktivisták fel akarták tartóztatni Tukur Buratai tábornok konvoját a Kaduna szövetségi állambeli városban. A nigériai katonák ekkor nyitottak tüzet a fiatalokra, majd "razziákat" indítottak.

"Szinte lehetetlen megérteni azt, hogy a haragos fiatalok útlezárása hogyan tehetné indokolttá több száz ember megölését. A legjobb esetben brutálisan túlreagálták (a dolgot), vagy rosszabb, a síita kisebbség elleni előre eltervezett támadásról van szó" - mondta Daniel Bekele, a HRW afrikai igazgatója.

A síita kisebbség vezetője, Ibrahim Zakzaky négy golyó ütötte sebet kapott a rajtaütések során, s egyike a több tucat őrizetbe vettnek. A vallási vezető mozgalmának, a Síita Iszlám Mozgalomnak a szóvivője kedden közölte, hogy a hadsereg hozzálátott a mozgalom követőinek tulajdonának elpusztításához, amit Kaduna szövetségi állam kormányzója folytat. Hozzátette, egy iskolát és egy temetőt is leromboltak buldózerrel hétfőn.