Csehország az esetleges szankciók ellenére is elutasítja a menekültkvótát

A belügyminiszter szerint "rothadó alapokon" nyugszik az az elképzelés, amelynek alapján az EU meg akarja reformálni a menekültügyet.

Dimitrisz Avramopulosz migrációs ügyekért felelős biztos kedden az Európai Parlament (EP) strasbourgi plenáris ülésén kijelentette: jogi és egyben erkölcsi kötelezettsége az Európai Unió tagállamainak, hogy részt vegyenek a 160 ezer menedékkérő elosztását szolgáló uniós mechanizmusban. Ha egy hónapon belül sincs előrelépés, kötelezettségszegési eljárás fog indulni az érintett országokkal szemben - tette hozzá.

Csehországnak mintegy 2600 menekültet kellene letelepítenie a 160 ezer menedékkérő elosztását szolgáló uniós mechanizmus keretében, de eddig csak 12 menekültet fogadott be Görögországból.

"Rothadó alapokon" nyugszik az az elképzelés, amelynek alapján az EU meg akarja reformálni a menekültügyet - fogalmazott a cseh belügyminiszter. Szerinte a reform jelenlegi formájában nem tud majd kezelni egy újabb, a 2015-ösnél nagyobb menekültáradatot. 

Csehországnak világos érvei vannak (a kvótával szemben), és ezt a nézetét a visegrádi négyek csoportjának másik három tagja - Magyarország, Szlovákia és Lengyelország - is osztja - tette hozzá Chovanec, aki az uniós belügyminiszterek tanácskozása előtt nyilatkozott a sajtónak.

A cseh belügyminiszter szerint a 2015 szeptembere óta hatályos menekültkvóta lényegében nem működik, és most

"azon megy a játék, hogy ki fogadott be húsz embert, és ki fogadott be csak tizenkettőt. Aki húszat fogadott be, az a jó fiú, aki pedig csak tizenkettőt, az meg a rossz fiú"

- mondta Chovanec, utalva arra, hogy több nyugat-európai tagállam sem teljesítette a rá kiszabott kvótát.

Május 12-ig mindössze 18 418 menekültet fogadtak be a tagállamokban az uniós mechanizmus keretében, amely elvileg szeptemberig 160 ezer ember áttelepítését irányozta elő.