Csütörtökön meghalt két izraeli tartalékos katona Gázában

Csütörtökön meghalt két izraeli tartalékos katona Gázában

A háború október 7-i kezdete óta az izraeli hadsereg 664 katonája esett el. A most elesett 25 és 27 éves katonákat megölő páncéltörő rakéta további öt katonát sebesített meg.

Elesett két újabb izraeli tartalékos katona a Gázai övezet középső részén – jelentette az izraeli hadsereg (IDF) szóvivője pénteken.

A 25 és 27 éves tartalékosokat csütörtökön a Gázai övezet középső részén egy ellenük kilőtt páncéltörő rakéta ölte meg, mely megsebesített további öt katonát, hármat közülük súlyosan.

Az egyik elesett katona az 1992-ben Barcelonában első izraeli férfiként olimpiai érmet szerző Oren Szmadja cselgáncsozó fia.

A háború kezdete, az iszlamista Hamász október 7-i terrortámadása óta az IDF hatszázhatvannégy katonája esett el, közülük háromszáztizenketten a gázai szárazföldi hadművelet október közepi kezdete óta vesztették életüket.

A légierő csütörtökön megsemmisítette az Iszlám Dzsihád terrorszervezet rakétakilövő állásait a hán-juniszi humanitárius övezetében.

A légicsapás előtt sok erőfeszítést tettünk annak érdekében, hogy csökkentsük a civilek bántódásának kockázatát

– hangsúlyozta az IDF szóvivője.

Ezen a héten célzott likvidálással végeztek Muhammad Abu Tával, aki a Hamász légierejében drónokat működtetett, és számos akciót hajtott végre korábban az izraeli erők ellen.

Az IDF déli parancsnokságának értékelése szerint a Hamász mintegy harmincezer fős haderejéből megöltek mintegy tizennégyezer fegyverest, köztük a huszonnégy zászlóaljparancsnok felét. Súlyosan megsérült az irányítási rendszerük, megsérült a Hamász birtokában lévő néhány közepes hatótávolságú rakéta, amely képes elérni Izrael középső részeit.

Matthew Miller, az amerikai külügyminisztérium szóvivője közölte, hogy Antony Blinken amerikai külügyminiszter Washingtonban találkozott Ron Dermerrel, az izraeli kormány stratégiai ügyekért felelős miniszterével és Cahi Hanegbi nemzetbiztonsági tanácsadóval. Megbeszélésükön Blinken "hangsúlyozta a további libanoni eszkaláció elkerülésének és a gázai humanitárius segélyezés diplomáciai megoldásának fontosságát", valamint a Gázai övezet háború utáni biztonsági rendezésének, kormányzásának és újjáépítésének jelentőségét.

(MTI)

(Címlapkép: Bomba becsapódása nyomán keletkezett kráter otthonukból elmenekült emberek sátortábora közelében egy izraeli légicsapás után a Gázai övezet déli részén fekvő Hán-Júniszban 2024. június 21-én. MTI/EPA/Haiszam Imad)