Dánia: Menekültek? Köszönjük nem!

Lezárt vasútvonalak és utak, felére vágott segélyek, így nyomják a dánok.

Néha elsütöm azt a viccet, hogy a már Európában lévő menekültek valójában nem is menekültek, hanem megmenekültek. Hiszen már Görögországban sem fenyegette semmi az életüket, ahogy nálunk sem a Keletiben.

Először Németországba akartak menni, de sokuk rájött, hogy ott sem az igazi. Most Dániába mennének, majd onnan Svédországba csakhogy a jelek szerint a dánok hallani nem akarnak róluk. Ezért aztán szerdán le is zárták kicsit a Németország és Dánia közötti vasúti összeköttetést.

Korábban arról érkezett hír, hogy a dán rendőrség több, Németországból érkező, menedékkérőket szállító vonatot feltartóztatott a határon, megakadályozva, hogy a migránsok Svédországba utazzanak tovább – írja az euronews.com.

Nem szeretnénk Dániában is olyan jeleneteket látni mint Budapesten. De az is nyilvánvaló, hogy nyomás alatt vagyunk. Mindez a helyzet összetettségét bizonyítja. Menekülők érkeznek hozzánk. Dánia egy békés, biztonságos ország. Mégis, sokan közlik, hogy nem akarnak menekültstátuszt itt, hanem inkább Svédországba mennének. Ez is világosan mutatja, hogy amivel per pillanat szembesülünk, az nem kizálrólagosan menekültprobléma. Inkább migrációs problémának nevezném – mondta a dán kormányfő.

A menekültek többsége nem maradna Dániában. Onnan tovább szeretnének menni Svédországba, mivel úgy tudják az a legbefogadóbb ország Európában.

Szírából jöttünk idáig, úgyhogy nem gond – hangzott a válasz. Svédországban 2-3 hónap után utánunk jöhet a családunk, itt, Dániában ez egy, másfél évbe is beletelhet. Még szép, hogy az előbbit választjuk – mondta a lapnak egy, Irakból érkezett menekült.

Az autópályán bandukolnak, mint nálunk

Vasárnap óta körülbelül 3 ezer menedékkérő érkezett Padborgba és Rodbybe. Sokan nem akarják regisztráltatni magukat Dániában, hanem szeretnének továbbutazni Svédországba, hogy ott kérjenek menedékjogot.

Padborgban szerdán nagyjából 300 menedékkérő elhagyta a számukra kijelölt szálláshelyet és egy autópályán elindult észak felé, hogy megtegye a több mint 200 kilométert Svédország határáig. Emiatt a hatóságok kénytelenek voltak egyes szakaszokon időlegesen lezárni a forgalmat. Az NDR beszámolója szerint buszokat küldtek értük, de nem akartak felszállni és éjszakára behúzódtak az autópálya melletti erdős területre.

Dánia szórólapokkal igyekszik elriasztani a menekülteket

A dán kormány a korábban az országban kapható segélyek összegét drasztikusan csökkentette, ezzel azt akarta elérni, hogy nem legyen vonzó hozzájuk menni. A hirdetések szerint a letelepedési engedélyt is egyre nehezebben adják meg a hatóságok, a kérelmek nagy része elutasításra kerül, ráadásul a segélyek is kevesebb, mint felére csökkennek.