Hatályon kívül helyezte Putyin díszpolgári címéről szóló döntését a Debreceni Egyetem szenátusa

Hatályon kívül helyezte Putyin díszpolgári címéről szóló döntését a Debreceni Egyetem szenátusa

A Debreceni Egyetem honlapja ma, március 21-én számolt be egyebek mellett arról, hogy a március 17-i szenátusi ülésen hatályon kívül helyezték a testület 1/2017 (VIII.18)-i határozatát – írja a Debreciner.

Az egyetem honlapján megjelent döntésben nem említik az orosz elnök nevét, de lehet tudni, hogy a határozat Vlagyimir Putyin díszpolgári címének adományozásáról szólt.

A döntést nem indokolja az egyetem, de kiderül belőle, hogy a szenátus egyhangúlag elfogadta a szervezeti és működési szabályzat (SZMSZ) „Egyetemi kitüntetések és címek adományozásának rendje a Debreceni Egyetemen” című szabályzatának módosítását.

„A határozat kimondja, hogy a Szenátus jelen lévő tagjai háromnegyedének igenlő szavazatával, titkos szavazással a kitüntetettől a kitüntetést visszavonhatja, ha az elismert arra méltatlanná vált, illetve amennyiben a kitüntetés az odaítéléstől számított 3 éves jogvesztő határidőn belül nem kerül átadásra, a kitüntetett elveszti jogosultságát a kitüntetésre, címre”

– olvasható a honlapon.

Eszerint pedig Putyin díszpolgári címéről szóló döntést vagy azért helyezik hatályon kívül, mert a testület szerint méltatlanná vált, vagy azért, mert a 2017-es odaítélése óta nem vette át a címet.

Az egyetem beszámolójából az is kiderül, hogy a 2021-ben létrehozott közhasznú felügyelő bizottságának egyik új tagja Kiss Attila (Fidesz) Hajdúböszörmény polgármestere lett, aki „a társadalmi képviseletet látja el”

Ezzel egy újabb fideszes politikus vállal szerepet az intézmény vezetésében. Szólláth Tibor, Hajdúnánás polgármestere kezdettől fogva tagja a Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítvány kuratóriumának, Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, valamint Kósa Lajos és Pósán László országgyűlési képviselők pedig az egyetem stratégiai tanácsadó testületének tagjai.