Dél-Korea részlegesen felbontja az Észak-Koreával kötött katonai egyezményt

Dél-Korea részlegesen felbontja az Észak-Koreával kötött katonai egyezményt

Szöul szerint nem kizárt, hogy orosz technikai segítséggel valósult meg Észak-Korea első kémműholdjának felbocsátása, ami a döntést eredményezte.

Dél-Korea szerdán bejelentette, hogy részlegesen felfüggeszti az Észak-Koreával 2018-ban kötött katonai egyezményt, miután Phenjan bejelentette, hogy sikeresen Föld körüli pályára állította első kémműholdját - írja az MTI. A hírt Han Duk Szu dél-koreai miniszterelnök a szerdai kabinetülést követő televíziós beszédében jelentette be.

A jelenleg nagy-britanniai látogatáson tartózkodó Jun Szok Jol elnök a nap folyamán korábban virtuálisan vett részt a phenjani közlés nyomán összeült nemzetbiztonsági tanács megbeszélésén, melyen a hírszerzés vezetője és több miniszter is részt vett.

Sabrina Singh, az amerikai védelmi minisztérium szóvivője azt mondta, az Egyesült Államok még vizsgálja, valóban sikerült-e Észak-Koreának pályára állítani a műholdat, és hasonló nyilatkozatot tettek dél-koreai, illetve japán tisztségviselők is.

Dél-koreai tisztségviselők továbbá nem zárták ki azt sem, hogy a szerdai felbocsátás - melyet idén már két phenjani kudarc előzött meg - orosz technikai segítséggel valósult meg.

A 2018-ban aláírt, a két Korea közötti feszültség csökkentése érdekében megkötött egyezményben a felek a többi között repülés- és fegyvermentes zónákban állapodtak meg, illetve felállítottak egy Korea-közi, forródróttal ellátott összekötő irodát is.

A dél-koreai védelmi minisztérium azt közölte, újrakezdi az egyezményben eredetileg megtiltott megfigyelőrepüléseket a két ország közös határszakaszánál.

Észak-Korea szerint a kémműhold képeit már látta is Kim Dzsongun

Mindeközben a dél-koreai Csedzsu-sziget kikötőjébe érkezett a Santa Fe nevű amerikai atomtengeralattjáró, egy nappal azt követően, hogy a puszani támaszpontra érkezett a nukleáris meghajtású Carl Vinson repülőgép-hordozó. A hírt a dél-koreai haditengerészet jelentette be, hozzátéve, hogy szorosabbra fűzik a haditengerészeti kapcsolatokat az Egyesült Államokkal.

Az észak-koreai állami hírügynökég, a KCNA azt állítja, hogy a kémműhold fényképeket készített a Guam szigetén lévő amerikai Andersen légibázisról és a helyi kikötőről, a felvételeket pedig továbbította Phenjanba.

Kim Dzsongun észak-koreai vezető megtekintette a műholdról küldött képeket a nemzeti repüléstechnikai hatóság műholdirányító központjában tett látogatása során - jelentette a KCNA, hozzátéve, hogy a kémműhold hivatalosan csak december 1-től fogja küldetését megkezdeni.

A diktátor a központban nagy eseménynek nevezte a műhold felbocsátását. Kim úgy fogalmazott, hogy

Észak-Koreának immár van szeme, amely meszire ellát és van ökle, amellyel távol is le tud sújtani.

A kommunista vezető kiemelte, hogy "sokkal több" felderítő műholdra lesz szükség az ország önvédelméhez.

Japán és Kína is reagált a hírre

A japán kormány szerint ugyanakkor nem igazolható, hogy a műhold pályára állítása valóban sikeres volt, így továbbra is vizsgálják az esetet.

A kínai külügyminisztérium fölszólított minden érintett felet, hogy a Koreai-félsziget békéjének biztosítása elsődleges fontosságú, és a régió minden országának érdeke most megőrizni hidegvérét.

"Kína továbbra is konstruktív szerepet játszik, hogy elősegítse a Koreai-félsziget helyzetének politikai úton történő rendezését" - mondta Mao Ning, a kínai külügyminisztérium szóvivője.

(Címlapkép: Kim Dzsongun észak-koreai vezető megtekinti a Kollima-1 hordozórakétára kapcsolt, saját fejlesztésű Mallikjong-1 katonai műhold fellövését az északnyugati Tongcsang-ri városnál működő Szohe műholdfelbocsátó és rakétakísérleti telepen 2023. november 21-én. MTI/AP/KCNA/KNS)