Kormánypropaganda ide, kormánypropaganda oda: fogy a magyar

Csak öt járásban növekszik a lakosság, az ország szinte teljes területén csökkenünk.

A Területi Statisztikai Évkönyv 2015 szerint csupán öt járásban növekszik a lakosság, az összes többiben csökkenést mértek - írja a Hvg.hu a kutatás alapján. A kutatás a 2010-15 közötti időszakot mérte.

Eszerint Budapest kerületeiben és a 175 járás nagy részében az újszülöttek száma évről évre alatta marad a halottakénak. Mindössze öt járás van, ahol növekszik a lakosság: az agglomeráció három járásában (Budakeszi, Dunakeszi és Szigetszentmiklós), valamint Borsod-Abaúj-Zemplén encsi, valamint a Hajdú-Bihar megyei hajdúhadházi járásban... (azóta viszont a budakeszi és szigetszentmiklósi járásban is megfordult a trend)

A legnagyobb csökkenést Heves megye északi részén, a Bélapátfalvai járásban mértek: itt a természetes fogyás mértéke a másfél százalékot is meghaladta. De jelentős a csökkenés a Letenyei, a Zalaszentgróti, a Lenti, a Bácsalmási, a Csongrádi, a Mezőkovácsházai, a Tokaji és a Pétervásárai járásokban is.

A KSH legfrissebb adatai alapján tavalyelőtt az osztrák határ melletti Körmendi járásban jött világra relatíve a legkevesebb újszülött Magyarországon. Ebben a Vas megyei kistérségben tízezer lakosra mindössze 67 újszülött jutott 2015-ben. Az ellenkező végletnek egy másik határszéli vidék bizonyult az ország ellenkező sarkában: Borsod-Abaúj-Zemplén megye korábban már emlegetett Encsi járásában tavalyelőtt tízezer lakosra számolva 150 jövevény jutott - írja a lap.