Derűlátás: Varga Mihály szerint az EU-s gazdasági növekedési rangsor élmezőnyébe juthatunk 2024-ben

Derűlátás: Varga Mihály szerint az EU-s gazdasági növekedési rangsor élmezőnyébe juthatunk 2024-ben

Az optimistán előretekintő pénzügyminiszter nem pusztán 2,4 százalékos növekedést jósol, hanem 3,6 százalékot vár az idei évben hazánk gazdaságában.

Az Európai Bizottság legutóbbi értékelése szerint Magyarország az uniós gazdasági növekedési rangsor élmezőnyében lehet ebben az évben; 2,4 százalékos növekedést jósolnak a magyar gazdaságnak, ami lényegesen meghaladja az EU-s átlagot, az 1,3 százalékot

- ezt jelentette ki Varga Mihály pénzügyminiszter az MTI-nek adott nyilatkozatában kedden Brüsszelben.

Varga Mihály az EU-tagországok gazdasági és pénzügyminisztereinek tanácskozásán vett részt a belga fővárosban. A tanács napirendjét ismertetve elmondta, hogy a tagállamok nagy hangsúlyt fektetnek a versenyképességre, és arra törekszenek, hogy Európa növekedési pályára álljon.

A pénzügyminiszter szerint jó hír, hogy az Európai Bizottság legutóbbi gazdasági előrejelzése a magyar gazdaság 2,4 százalékos növekedését prognosztizálta 2024-re, de hozzátette, hogy

az Orbán-kormány ennél magasabb, konkrétan 3,6 százalékos növekedést vár.

"Nagyon bízunk benne, hogy mindez együtt jár majd a versenyképesség javulásával is" - fogalmazott derűlátóan a miniszter.

Ukrajna négy évre szóló 50 milliárd eurós finanszírozásával kapcsolatban a tárcavezető elmondta: a magyar álláspont az, hogy az eszközt évente kellene értékelni, amelynek keretében az uniós bizottság megvizsgálja a forrásokra való igényt, illetve azok felhasználást, és ennek fényében dönt a következő évi folyósításról.

"Azzal a reménnyel fejeztük be a tanácskozást, hogy a február elsejei uniós csúcson, amikor végleges döntés születik az eszközről, a magyar javaslatokat is értékelni fogják. Törekedni kell arra, hogy az Európai Unió, ahogy eddig is, minden tagország számára elfogadható megoldást dolgozzon ki" - hangoztatta Varga Mihály.

(Címlapkép: Varga Mihály pénzügyminiszter éves meghallgatásán az Országgyűlés költségvetési bizottságának ülésén 2023. november 28-án. MTI/Balogh Zoltán)