Deutsch Tamás uniós pénzek ellenőrzése helyett mostantól állatok szállításával foglalkozhat az EP-ben

Deutsch Tamás uniós pénzek ellenőrzése helyett mostantól állatok szállításával foglalkozhat az EP-ben

Nagy siker ez a bejelentés!

Így értékelte Deutsch Tamás, a Fidesz EP-képviselője, hogy az Európai Parlament döntése alapján, a Fidesz - most már független - tizenkét európai parlamenti képviselője visszakapja az európai néppárti képviselőcsoportból történt kilépéskor elvesztett szakbizottsági helyeiket.

A hvg.hu cikke szerint azonban meglehetősen árnyalja Deutsch Tamás hurrá optimizmusát, hogy a Néppártból távozott fideszes EP-képviselők, függetlenként nem automatikusan ugyanazokba a bizottságokba ülhetnek vissza, vagy ha mégis akkor nem lehetnek, elnöki, illetve alelnöki pozícióban, mivel ezekről a pártok döntenek. 

Ez pedig azt jelenti, hogy a sikerként értékelt fideszes álláspont ellenére, az Európai Unióval és egykori szövetségesével a Néppárttal állandóan tengelyt akasztó Fidesz, jelentős pozíciókat vesztett az Európai Parlamentben. 

Vigaszági sikernek lehet talán értékelni, hogy  Járóka Lívia, továbbra is az EP egyik alelnöke, őt ugyanis a képviselők megválasztották, de ez a poszt független a frakciótagságtól. 

A legszembetűnőbb az, hogy a jogállamisági kérdések szempontjából a legfontosabb parlamenti bizottságban, az Állampolgári Jogi Bel- és Igazságügyi Bizottságban nincs(!) fideszes képviselő

- hívja fel a figyelmet a hvg.hu.

Ezt megelőzően Hidvégi Balázs volt a tagja ennek a testületnek, sőt, az egyik alelnöki poszt várományosának számított, de a bizottság többsége egyszerűen nem volt hajlandó megválasztani a fideszes képviselőt.

Egy másik fontos bizottságban, a Költségvetési Ellenőrzési Bizottságban (CONT) is erős pozíciója volt a Fidesznek. Itt tárgyalják például az uniós pénzek felhasználásának ellenőrzésével kapcsolatos ügyeket. Tavaly decemberig Deutsch Tamás volt az egyik alelnök, de miután Deutsch megsértette Manfred Weber frakcióvezetőt (módszereit a náci és a kommunista titkosrendőrség eszközeihez hasonlította), a Néppárt minden pozíciójából visszahívta.

Ugyan a Fidesz jelölte helyére Kósa Ádámot bizottsági alelnöknek, azonban a Néppárból történő kilépés miatt Kósa egyetlen napig sem tölthette be a pozíciót. 

Deutschnak most be kell érnie „Az állatok szállítása közbeni védelmével foglalkozó vizsgálóbizottság” tagságával, illetve a korábban által alelnökölt bizottságban (CONT) póttag lehet.

A tizenkét fideszes EP-képviselő közül négy nem rendes bizottság tagja, hanem vizsgálóbizottságé, vagy különbizottságé. Vagyis a húsz állandó parlamenti szakbizottság közül a Fidesz csak nyolcban képviselheti teljes jogú taggal a magyar érdekeket.

A Fidesz európai parlamenti képviselőinek bizottsági tagsága:
- Költségvetési Bizottság (BUDG) - Deli Andor;
- Az állatok szállítása közbeni védelmével foglalkozó vizsgálóbizottság (ANIT) - Deutsch Tamás;
- Külügyi Bizottság (AFET) - Gál Kinga;
- Gazdasági és Monetáris Bizottság (ECON) - Győri Enikő;
- Ipari, Kutatási, és Energiaügyi Bizottság (ITRE) - Gyürk András;
- Az Európai Unió valamennyi demokratikus folyamatába történő külföldi beavatkozással, többek között a félretájékoztatással foglalkozó különbizottság (INGE) - Hidvéghi Balázs
- A rák elleni küzdelemmel foglalkozó különbizottság (BECA) - Járóka Lívia;
- Foglalkoztatási és szociális Bizottság (EMPL) - Kósa Ádám;
- A digitális korban a mesterséges intelligenciával foglalkozó különbizottság (AIDA) - Schaller-Baross Ernő;
- Környezetvédelmi, Közegészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Bizottság (ENVI) - Tóth Edina;
- Nemzetközi kereskedelmi Bizottság (INTA) - Trócsányi László.
- Továbbá Bocskor Andrea a Kulturális és Oktatási Bizottságban (CULT) és Deutsch Tamás a Költségvetési Ellenőrző Bizottságban (CONT) póttagságot kap.