DK–közeli ügyvédet bízott meg a karcagi fideszes városvezetés?

Dobrossy István az elmúlt ciklusban (2010-2014) önkormányzati képviselő volt Debrecenben, az egyik jelenlegi DK-s, régebben MSZP-s képviselővel, együtt kerültek be egy “civil” szervezet színeiben a közgyűlésbe 2010-ben. Azóta képviselő társa már DK-s ként tovább folytatja szereplését, Dobrossy viszont nem jutott be a debreceni közgyűlésbe. Dobrossy a Fidesz ellenében volt egyébként polgármesterjelölt is.
 
Érdekes továbbá, hogy Dobrossy feltűnését követően egy nappal „rárepült” a bróker Marcsis témára a Karcagon már rég nem látott Vadai Ágnes, DK-s országgyűlési képviselő, és már be is jelentették az MTI-nek, hogy Kedden magával Gyurcsány Ferenccel fognak utcafórumot tartani Karcagon.

Dobrossy volt a bedőlt Cívis Credit Zrt. felügyelőbizottsági tagja

Dobrossy István egy bedőlt debreceni, pénzügyi tevékenységet folytató cégnél is feltűnt már korábban – mondta Dr. Lukács László György Jobbikos országgyűlési képviselő.
 
A képviselő levelében hívta fel a videk.ma figyelmét arra a debreceni hírre, amelyet röviden össze is foglalt:
 
A Jobbikos képviselő elmondta: „meglepődtem, amikor az ügyvéd kolléga felől érdeklődtem, mert ahogyan a Dehir cikkében olvastam („Lehúzza a rolót egy debreceni pénzügyi cég, visszavonták az engedélyüket is” ) a Fideszes városvezetés által a segítségre hívott ügyvéd, akkor még mint politikus is, felügyelőbizottsági tag volt abban a Cívis Credit Pénzügyi Szolgáltató Zrt. gazdasági társaságban, amely fizetésképtelenség miatt dőlt be.
 
Ez  a felügyelő bizottság és tagjainak feladata:
 
Ptk. 3:120. § [A felügyelőbizottság jogköre]
 
(1) Ha a felügyelőbizottság ellenőrző tevékenységéhez szakértőket kíván igénybe venni, a felügyelőbizottság erre irányuló kérelmét az ügyvezetés köteles teljesíteni.
 
(2) Ha a társaságnál felügyelőbizottság működik, a beszámolóról a társaság legfőbb szerve a felügyelőbizottság írásbeli jelentésének birtokában dönthet.
 
(3) Ha a felügyelőbizottság szerint az ügyvezetés tevékenysége jogszabályba vagy a létesítő okiratba ütközik, ellentétes a társaság legfőbb szerve határozataival vagy egyébként sérti a gazdasági társaság érdekeit, a felügyelőbizottság jogosult összehívni a társaság legfőbb szervének ülését e kérdés megtárgyalása és a szükséges határozatok meghozatala érdekében.”
 
A pénzkölcsön nyújtással, faktoring tevékenységgel és pénzügyi közvetítő tevékenységgel foglalkozó cég felszámolását a Magyar Nemzeti Bank részben azért kezdeményezte, mert az előzetesen engedélyezett igazgatóság és felügyelőbizottság hiányában a személyi feltételek tekintetében sem elégítette ki a jogszabályi előírásokat. Pontosabban:  a társaság nem tudta kiegyenlíteni a jogszabály által előírt határidőre nem vitatott tartozásait, és vagyona nem nyújt fedezetet az ismert hitelezők követeléseinek fedezésére.”
 
Dr. Lukács hozzáfűzte: érdekessége az ügynek tehát, hogy egy ilyen gazdasági társaság felügyelő bizottsági tagja volt az erős baloldali kötődéssel rendelkező és Karcagra a Fidesz által ide hívott ügyvéd, akinek megjelenését követően már Gyurcsány Ferenc látogatására kell felkészülnie Karcag amúgy békeszerető lakosságának.
 
Mondta: Sajnos, kezd Karcag egy puskaporos hordóra hasonlítani most, amikor éppen a higgadt, nyugodt fejre lenne szükség. Hozzátette: Jól a fejére hozták a karcagiaknak a gyurcsányista DK-t, ami úgy tűnik a város vezetésének asszisztálása mellett zajlott. (Információink szerint ugyanakkor a DK elnökének látogatása már hónapokkal korábban tervezett volt, az időpont mégis gondolatébresztő.)
 
Elmondta pártja igyekszik szakmai segítséget nyújtani és higgadtan megközelíteni a kérdést, ezért is nyújtott először segítséget jogi úton a Jobbik és ezért adott be mindenkit megelőzve törvényjavaslatot a helyzet megnyugtató lezárásra, amelyhez ezúton is várja a csatlakozó karcagi képviselőket.