Nem sikerült megbuktatni Donald Trumpot

Nem sikerült megbuktatni Donald Trumpot

Megtörtént a végszavazás a Donald Trump elmozdítását célzó alkotmányos vádeljárásban, az elnök túlélte az impeachmentet, sem a hatalommal való visszaélés, sem a kongresszusi vizsgálat akadályozása vádpontjában nem ítélték el.

A szavazatok a demokrata-republikánus törésvonalnak megfelelően osztódtak szét.

Az összes demokrata szenátor Trump megbuktatására szavazott és egyetlen kivétellel minden republikánus az elnök mellé állt.

Pártjából egyedül Mitt Romney fordult szembe Trumppal, a szenátor azzal indokolt, hogy az elnök az alkotmányosság ellen intézett támadást saját hatalma érdekében, amivel bűncselekményt követett el, ezért az esküje alapján ellene kell szavaznia, hiába tartoznak ugyanahhoz a párthoz. 

Trump elmozdításához kétharmados többségre lett volna szükség, ez az előzetes várakozások szerint is esélytelen volt. Ezzel tehát az amerikai történelem harmadik elnöki impeachment eljárása sem hozta az elnök elítélését, de olyan még soha nem volt, hogy egy szenátor a saját pártjából érkező elnök ellen voksoljon, Romney tehát történelmet írt.

A Trump elleni vádat az adta, hogy egy telefonbeszélgetés leirata alapján megpróbálta rávenni Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt, hogy indítson nyomozást az egyik politikai riválisa, Joe Biden és fia ukrajnai ügyeivel kapcsolatban, amihez a demokraták szerint zsarolásként visszatartotta az Ukrajnának már megítélt katonai segélyt. Erről az egészről itt írtunk részletesen.

A szenátusban egyébként elmaradt az érdemi tárgyalás, a demokraták tanúkat idéztek volna be, de a republikánusok ezt leszavazták, innentől nem maradt más, mint végszavazásra küldeni az impeachmentet.