Trump szerint országa túl van a járvány csúcsán

Trump szerint országa túl van a járvány csúcsán

Az adatok arra utalnak, hogy az ország túl van a járvány csúcspontján – jelentette ki Donald Trump amerikai elnök szerdán este a Fehér Házban az új típusú koronavírus járványára vonatkozó intézkedéseket összehangoló kormányzati munkacsoport szokásos napi sajtókonferenciáján.

Leszögezte: a vírus és a járvány elleni küzdelem folytatódik, de szerinte a járvány féken tartását célzó eddigi stratégia – amelyet agresszívnak nevezett – „működik, és nagyon is jól működik, noha továbbra is ébereknek kell lennünk”. Bejelentette, hogy csütörtökön előterjeszti az ország gazdasági újraindítását felvázoló kormányzati tervet.

Ismét hangsúlyozta, hogy az ország gazdaságát csakis a tagállamok kormányzóinak egyetértésével indítja újra. Arra a felvetésre, hogy ez nem jár-e újabb megbetegedésekkel és halálozásokkal, azt válaszolta, hogy halálos áldozatok vannak egy lezárt országban is. Úgy vélekedett, hogy a lezárással járó lélektani problémák, a munkahely elvesztése miatti öngyilkosságok szintén aggodalomra adnak okot.

Trump felsorolta, hogy a kormányzat eddig milyen védőfelszereléseket és milyen mennyiségben szerzett be, és adott tovább a tagállamoknak. Több mint 39 millió N95-ös, tehát orvosi alkalmazásra szánt szájmaszkot, 431 millió védőkesztyűt, több mint tízmillió védőköpenyt említett, s megjegyezte, hogy a General Motors befejezte az első lélegeztetőgép gyártását, amely 11 nap alatt, a gyár indianai üzemében készült el.

Elmondta, hogy tárgyalt egészségügyi és pénzügyi szakemberekkel, s valamennyien aláhúzták, hogy még több védőfelszerelésre és vírustesztre van szükség.

Az elnök kifejtette: az arra jogosult állampolgároknak megkezdték a gazdaságélénkítő csomagtervből biztosított csekkek postázását. Újságírói kérdésre válaszolva azt mondta: „nem is nagyon tudott” arról, hogy a csekkeken rajta van az ő neve is. De hozzátette: az emberek biztosan „nagyon örülnek majd a nagy, kövér, és csodálatos csekknek, amelyen rajta van az én nevem is”.

Trump kitért az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének (WHO) munkájára. Egy nappal korábban jelentette be, hogy Washington felfüggeszti a WHO-nak nyújtott amerikai hozzájárulás átutalását. A döntését bírálókra utalva szerdán este azt mondta: „tragikus, hogy más nemzetek megbíznak a WHO-ban”. Hozzáfűzte: „tessék megnézni, mi történt Olaszországban, Spanyolországban, Franciaországban!” A WHO „tragikus hibájának” tudta be az ezekben az országokban kialakult járványhelyzetet. „Az az érzésem, hogy (a WHO-nál) pontosan tudták, hogy mi történik” – jelentette ki.

Az elnök figyelmeztette a kongresszust: berekesztheti mindkét ház munkáját, amennyiben a demokraták késleltetik a kormányzat által javasolt tisztségviselők kinevezésének megtárgyalását.

Sok pozícióban nincs megfelelő számú szakember a járvány elleni küzdelemhez, mert még nem kaptuk meg a kinevezésekhez szükséges (kongresszusi) beleegyezést

– mondta, hozzátéve, hogy a kongresszus munkájának felfüggesztése lehetővé teszi majd számára a kinevezéseket. Arról nem beszélt, hogy milyen jellegű kinevezések maradtak el kongresszusi hozzájárulás hiányában.

A sajtókonferencián Deborah Birx, a munkacsoport egyik orvos tagja elmondta, hogy az ország egészét tekintve javul a járványhelyzet. „Kilenc olyan tagállam van, ahol kevesebb, mint ezer Covid-19-es beteget kezelnek, és naponta kevesebb, mint 30 új fertőzöttet regisztrálnak” – mondta. Mindazonáltal arra figyelmeztetett, hogy változatlanul fontos és szükséges betartani a társadalmi távolságtartás előírásait.

Sonny Perdue szövetségi agrárminiszter hangsúlyozta, hogy az ország élelmiszer-ellátása a járvány idején is biztosított. „Azoknak az amerikaiaknak, akik aggódnak, hogy nem lesz elégséges jó minőségű élelmiszer, azt mondhatom: az amerikai élelmiszerkészlet nagy, megfelelő és biztonságos” – mondta a miniszter. Egyúttal dicsérte az élelmiszer-feldolgozókat, hogy gyorsan és rugalmasan álltak át az éttermi szállításról az élelmiszerboltok ellátására.

Pompeo magyarázatot vár Kínától

Kínának meg kell osztania az összes információt az új típusú koronavírus járványának eredetéről – jelentette ki Mike Pompeo amerikai külügyminiszter a Fox televíziónak szerdán este adott interjújában.

Az amerikai diplomácia vezetője hangsúlyozta, hogy Kínának „felelősségteljes” magatartást kell tanúsítania.

Azt tudjuk, hogy a vírus Vuhanból, Kínából ered. Tudjuk, hogy létezik egy Vuhani Virológiai Intézet, csupán néhány kilométernyire az élőállatpiactól. De sok minden mást is meg kell tudnunk. S az Egyesült Államok kormányzata szorgalmasan dolgozik azon, hogy megismerje az igazságot

– mondta Pompeo, utalva arra, hogy a járvány valószínűleg az élőállatpiacról indult el, de egyre több feltételezés jelenik meg az amerikai sajtóban arról, hogy a vírus egy laboratóriumból szabadult ki véletlenül. Egyes republikánus törvényhozók szintén ezt a feltételezést tették magukévá, és vizsgálatot is sürgetnek az ügyben.

Pompeo kifejtette:

az együttműködés legjobb módja a kínai kormányzat részéről az lenne, ha megnyitná Vuhant a világ előtt, és lehetővé tenné a világ tudósainak, hogy pontosan feltérképezzék, hogyan alakult ki ez a helyzet.

A külügyminiszter szerint sok fertőzést és megbetegedést regisztráltak, sok mozgás és sok utazás történt, mire a Kínai Kommunista Párt megszólalt az ügyben. „Nyitott kormányzatok és demokráciák nem szoktak így eljárni, s ezért nagy a kockázata az átláthatóság hiányának” – mondta.

Az interjút készítő újságíró megkérdezte tőle, hogy a kialakult helyzet mennyiben befolyásolja majd az amerikai-kínai viszonyt. A tárcavezető nem adott egyértelmű választ. Hangsúlyozta azonban: a kínai kormánynak „muszáj elmagyaráznia, hogy mi történt, és hogyan fordulhatott elő, hogy a szükséges információkat nem osztották meg szélesebb körben”.

Az amerikai külügyminisztérium tájékoztatása szerint Mike Pompeo szerdán telefonon tárgyalt Jang Jie-csi kínai csúcsdiplomatával, aki Hszi Csin-ping kínai elnök külpolitikai főtanácsadója, korábban pedig országa külügyminisztere, illetve Washingtonban akkreditált nagykövete is volt. Az amerikai külügyminisztérium közleménye szerint a megbeszélésen az amerikai diplomácia vezetője sürgette az átláthatóságot és a információk megosztását a Covid-19 járvány elleni harc és a jövőbeni járványok megelőzése érdekében.

Pompeo ugyanakkor azt is elmondta kínai tárgyalópartnerének, hogy Washington „nagy jelentőséget tulajdonít” azoknak a védőfelszereléseket, maszkokat, kesztyűket, köpenyeket tartalmazó kínai segélyszállítmányoknak, amelyek a járvány idején Amerikába érkeztek.

Szerda esti sajtókonferenciáján Donald Trump amerikai elnököt is megkérdezték az újságírók azokról a sajtójelentésekről, amelyek szerint az új típusú koronavírus a vuhani laboratóriumból szabadult volna ki. Az elnök azt válaszolta: „nagyon alapos vizsgálatot folytatunk e szörnyű helyzet kialakulásáról”. Arra a kérdésre azonban nem válaszolt, hogy megvitatta-e ezt az ügyet Hszi Csin-ping kínai elnökkel is telefonon. „Nem kívánom nyilvánosan megvitatni, hogy miről beszéltem vele a laboratórium ügyében” – mondta.

(MTI)