Trump kilépteti az Egyesült Államokat a párizsi klímavédelmi egyezményből

Az elnököt nem sikerült meggyőzni a klímaváltozásról.

A megbízható információiról ismert Axios hírportál szerint az amerikai elnök néhány közeli munkatársának - köztük Scott Pruittnak, a környezetvédelmi ügynökség vezetőjének - azt mondta: azt tervezi, hogy kilép a 195 ország által 2015. decemberében aláírt párizsi nemzetközi klímavédelmi egyezményből. 

A Fehér Ház nem kívánta kommentálni a portál értesüléseit. Az elnök a szíciliai Taorminában a G7-es országcsoport csúcsértekezletén nem csatlakozott a többi országhoz a párizsi egyezmény iránti "erős elkötelezettség" megerősítésében, majd Twitter-bejegyzésben közölte, hogy a jövő héten hoz döntést az ügyben. Ezt az álláspontját egy szombati - immár Washingtonban írt - Twitter-üzenetben is megerősítette. 

A klímavédelmi egyezmény ügye a vasárnapi politikai vitaműsoroknak is egyik fontos témája volt. James Mattis védelmi miniszter a CBS televízió Szemben a nemzettel című műsorában arról beszélt hogy Trump elnök "nagyon nyitott" a klímavédelmi egyezményre. A tárcavezető szerint európai tárgyalásain az amerikai elnök

"kíváncsi volt, hogy más országok vezetői miért képviselik azt az álláspontot, amit képviselnek". 

Lindsey Graham dél-karolinai republikánus szenátor a CNN hírtelevíziónak úgy nyilatkozott: ha Trump kilépteti a klímavédelmi egyezményből az Egyesült Államokat, akkor ezzel azt jelzi, hogy a globális klímaváltozást

"blöffnek hiszi, és ezzel nagyon sokat árt a Republikánus Pártnak és az Egyesült Államoknak is".

A héten 22 republikánus szenátor - köztük Mitch McConnell, a szenátus republikánus frakciójának vezetője - nyílt levelet intézett az éppen Európában tárgyaló Donald Trumphoz, s a levélben arra figyelmeztette az elnököt, hogy tartsa be a választási kampányban tett ígéretét és léptesse ki az Egyesült Államokat a klímavédelmi egyezményből. A szenátorok szerint a nemzetközi egyezményben foglaltak lehetetlenné tennék az elnöknek a szénbányászat már megkezdett megújítását és bizonyos környezetvédelmi intézkedések - már szintén elindított - visszafogását vagy megszüntetését.