Döntött a parlament: tényleg Donald Tusk lehet az új lengyel miniszterelnök

Döntött a parlament: tényleg Donald Tusk lehet az új lengyel miniszterelnök

Nem nyerte el az új lengyel parlament bizalmát a korábbi miniszterelnök, Mateusz Morawiecki kormánya.

Az októberi parlamenti választások nyomán megalakult lengyel parlamenti alsóház, avagy a szejm nem adott hétfőn bizalmat Mateusz Morawiecki miniszterelnök kabinetjének. A parlamentnek így a 2018 óta a Jog és Igazságosság (PiS) színeiben kormányzó politikus helyére egy új jelöltet, várhatóan az ellenzék élén álló Donald Tuskot kell megbíznia kormányalakítással.

Az időhúzás ellenére a 460 fős szejmben 190 képviselő szavazott bizalmat a november végén beiktatott Morawiecki-kormánynak, 266-an azonban ellene voksoltak. Senki sem tartózkodott, három képviselő pedig nem volt jelen.

Az MTI emlékeztet, Andrzej Duda elnök november 13-án bízta meg a kormány összeállításával Morawieckit. A kormányalakítás második szakaszában viszont már nem az államfő, hanem a parlament bíz meg valakit kormányalakítással. A négy frakcióból álló többségi parlamenti koalíció kormányfőjelöltje Donald Tusk, az eddigi fő ellenzéki párt, a Polgári Platform elnöke.

Tehát jelen állás szerint úgy fest, valóban Tusknak áll a zászló Lengyelország új kormányának élére, ahogyan azt az októberi választások lezárultával gyanítani lehetett. Tusk egyébként többek közt azt is bejelentette, hogy az új parlamenti többségi koalíció által alakítandó kormány egyik első lépéseként Lengyelország csatlakozik az Európai Ügyészséghez.

(Címlapkép: Donald Tusk koalíciós kormányfőjelölt sajtótájékoztatót tart Varsóban 2023. december 8-án, miután informális egyeztetést tartott a miniszterjelöltjeivel. MTI/EPA/PAP/Pawel Supernak)