Döntött a bíróság: kiengedik a börtönből Schadl Györgyöt

Döntött a bíróság: kiengedik a börtönből Schadl Györgyöt

Házi őrizetbe kerül a végrehajtók vesztegetéssel vádolt volt vezetője a bíróság mai döntése alapján.

Megszünteti a Fővárosi Törvényszék a letartóztatását, és házi őrizetbe vonulhat a korrupcióval vádolt Schadl György - derült ki a bírósági végrehajtói kar korábbi elnökének csütörtöki tárgyalásán a Schadl–Völner-botránnyal összefüggésben. A 24.hu azt írja, vesztegetési per elsőrendű vádlottjának ügyvédje, Morvai Attila azzal győzte meg a bíróságot, hogy Schadl nem akart megszökni, ezen a ponton értelmetlen lenne a tanúkat befolyásolnia, a bűnismétlés pedig kizárt, mert már Völner Pál fideszes ex-államtitkár sem dolgozik az Igazságügyi Minisztériumnál, így nem lehet újra megvesztegetni.

Így másodlagosan pedig bűnügyi felügyelet elrendelését kérte.

A két éve elfogott, majd letartóztatott Schadl György a bíróság döntése értelmében tehát házi őrizetbe kerül.

Ahogy az a lap beszámolójában áll, az ügyészség kérte a bíróságot, hogy utasítsa el Schadl ügyvédjének indítványát. Azzal érvelt, még fennáll a veszélye, hogy a vádlott megpróbál megszökni vagy elrejtőzni, és mivel Schadl közvetlen munkatársait csak ezután fogják meghallgatni a perben, fennáll a bizonyítás meghiúsításának veszélye is.

Végül a döntést az ügyészség is tudomásul vette. Schadl Györggyel együtt a büntetőper harmadrendű vádlottja is bűnügyi felügyelet alá kerül, mindkettejüket eltiltották a tanúkkal való kapcsolattartástól. A bíró elmondta, a két vádlottnak vissza kell mennie a büntetés-végrehajtási intézetbe, onnan pedig a rendőrség viszi majd őket haza.

Felidézendő, a vád szerint Schadl György „korrupciós kapcsolatot alakított ki” Völner Pállal, az Igazságügyi Minisztérium akkori államtitkárával, aki rendszeresen 2 és 5 millió forint közti összegeket kapott tőle, ez összesen legalább 83 millió forintra rúgott. A volt államtitkár cserébe vállalta, hogy a pozíciójából eredő befolyásával Schadl kéréseire olyan konkrét ügyeket intéz el, mint a jól jövedelmező végrehajtói kinevezések, melyek révén Schadl a kinevezett végrehajtóktól cserébe az osztalékuk jelentős részét lefölözte.

Az ügyben nyilvánosságra hozott dokumentumok nyomán felmerült Varga Judit volt igazságügyi miniszter esetleges felelőssége is, aki azóta már lemondott a tárca éléről. A miniszterhelyettesi posztjától szintén megvált Völner Pál másodrendű vádlottként szabadlábon van a Völner–Schadl-ügy tárgyalásának legeleje óta.

(Címlapkép: Schadl György - Béli Balázs/Alfahír)