Schadl-Völner-ügy: A ferihegyi parkolóban csaptak le rendőrök a dubaji „nyaralásra” készülő Schadl házaspárra

Schadl-Völner-ügy: A ferihegyi parkolóban csaptak le rendőrök a dubaji „nyaralásra” készülő Schadl házaspárra

Milliókat készpénzben, vagyont érő karórát, feljegyzéseket nevekkel, valamint összegekkel, és a később megsemmisített szexvideót foglalták le Schadl György házában.

Scahdl György 2021. november 5-án feleségével, a szintén vádlott Baranyi Helgával Dubajba igyekezett sofőrjükkel a büntetőper másik vádlottjával, M. Viktorral. Már a repülőtér parkolójában voltak, amikor a rendőrök félreállították az autót, miután mindhárman kiszálltak a kocsiból, Schadl és a sofőr kezén azonnal kattant a bilincs. A nyomozók szerint Schadl György és Baranyi Helga azért akartak Dubajba utazni, mert Schadl kapott egy fülest a tervezett letartóztatásáról és menekülni próbált, tudva azt, hogy Magyarországnak nincs kiadatási egyezménye az Egyesült Arab Emírségekkel. A Telexen megjelent cikk alapján a ferihegyi rendőri akció előtt Schadl Györgyöt már több mint egy hónapja „Gyűjtő”, sofőrjét, M. Viktort pedig „Kés” néven hallgatták le.

Az előállítás után azonnal szétválasztották a két férfit, M.Viktort (Kés) bilincsben, kicsit távolabb vizsgálták át, találtak nála egy borítékot, körülbelül 6 millió forintnyi euróval, amit állítólag Schadl irodájának széfjébe kellett volna vinnie. Ezután a lakását akarták átkutatni, majd elárulta, hogy nem az állandó lakcímén, hanem egy érdi címen lakik, egy családi házban, ami Schadl egyik cégének tulajdonában áll. Ott további 3 millió forint készpénzt, 3 gramm kannabiszt találtak. Kést a Gyorskocsi utcai fogdába vitték és 2022 májusáig letartóztatásban is maradt. Mivel ő volt Schadl első számú intézőembere, az ügyészség 2 év 6 hónap letöltendő börtönbüntetést kért, de ő az előkészítő tárgyaláson minden vádat tagadott.

Schadl György átvizsgálásánál az Audi kocsikulcson és néhány papírpénzen kívül nem volt semmi értékes, csak a Breguet karórája, ami hozzávetőleg 7 milliót ér, majd a felesége táskáját nézték át, valamint a kocsit is. A táskából előkerültek a diplomata útlevelek, amikre nem voltak jogosultak, egy BMW kocsikulcs, majd egy csomó boríték, amikben készpénz volt. A borítékok értéke több milliós nagyságrendű volt. Eurót, dollárt, dirhamot tartalmaztak.

Azt, hogy miért volt a feleségénél és a sofőrjénél is ennyi készpénz, úgy magyarázta, hogy:

„Azért volt nálunk annyi készpénz, mert a szállodát Dubajban készpénzben szerettük volna kifizetni. Ennek a célja nem az volt, hogy bárkinek átadjam, hanem az, hogy tíz napra Dubajba indultunk nyaralni, ezt követően egy hétig itthon lettem volna, majd ismét Dubajba mentem volna egy konferenciára.”

A házaspár házához hajtva, az ügyvéd már ott volt, de a házkutatást nem tudta megakadályozni. Schadl Györgyről levették a bilincset, így ő maga vezette körbe a nyomozókat. Átadott egy gumilövedékes pisztolyt, majd kinyitotta a széfet. A széf felső részében a nyomozók nyolc darab kétmillió forintos pénzköteget és még egy rakás húszezrest találtak, ezenkívül papírokat dátumokkal, pénzösszegekkel és nevekkel. A páncélszekrény alsó részét még egy kulcs zárta, de Schadl először azt vallotta: nem tudja, hol a kulcs, ahogy azt sem, mi van abban a részben. A nyomozók a ruhásszekrény legfelső polcán, a ruhák alatt megtalálták a kulcsokat, kinyitották az alsó részt, amiben szintén több köteg pénzre és egy csomó húszezresre találtak. Továbbá egy szexvideóra is rábukkantak, amit az ügyészség idén januárban megsemmisített.

Ezek után kiterjesztették a lehallgatásokat a feleségére is, így tudták meg, hogy egy sor ékszert – amit egyébként a házkutatás során megtaláltak – Baranyai Helga egy budai bankfiókban álló széfbe rejtett el. Pénzmosással vádolták meg, az ügyészség beismerés esetén két év felfüggesztett börtönbüntetést kért rá. Ő viszont azt mondja: nem a hatóságok, hanem a betörők elől rejtette el az ékszereket, ezért a tárgyalásuk előkészítő ülésén ártatlannak vallotta magát.

Az ügyészség Schadlra 200 millió, feleségére 50 millió forint pénzbüntetést kért.

Címlapkép: Völner Pál másodrendű vádlott, Schadl György nem engedélyezte felvétel készítését Fotó: Béli Balázs/Alfahír