Steinmetz Ádám szigorítaná a tao-pénzek felhasználását

Steinmetz Ádám szigorítaná a tao-pénzek felhasználását

Az egykori olimpia bajnok vízilabdázó, a Jobbik országgyűlési képviselője, határozati javaslatot nyújtott be annak érdekében, hogy az eredeti célnak megfelelően a jövőben a sport célú TAO-támogatást – mint magyar közpénzt –, valóban a magyar utánpótlásra költsék.

A TAO támogatás elvben a látvány sportágak (labdarúgás, kézilabda, kosárlabda, jégkorong, röplabda, vízilabda) utánpótlás nevelésére kellene fordítani, de Steinmetz Ádám szerint az utóbbi időben azonban egyre több helyen tapasztalható, hogy a sportszervezetek a TAO forrásokat nem magyar, illetve EU-s állampolgár sportolókra fordítják.

A vízilabda szakedző, jogász és sportmenedzser végzettségű Steinmetz Ádám azonban úgy véli, 

"a magyar társadalomnak semmilyen érdeke nem fűződik ahhoz, hogy magyar adóforintokból pénzeljék nem uniós polgárok sportolását"

A Jobbik szakpolitikusa arra hívta fel a figyelmet, hogy a támogatott külföldi sportolók a tehetséges magyar gyerekek elől veszik el a helyet, a bizonyítási lehetőséget. Olyanok kapnak magyar közpénzt, akik később nemzetközi szinten a magyar klubcsapatok, a magyar válogatott győzelmi esélyeit ronthatják.

A szigorításhoz fejleszteni kell a Nemzeti Sportinformációs Rendszert, hogy a látvány sportágakban sportoló fiatalok állampolgárságára vonatkozó adatok – a TAO-támogatásokra jogosultság megállapításához – rendelkezésre álljanak.