Drágább lesz a pénzért kínált letelepedés

250 ezerről 300 ezer euróra emelné Rogán törvénymódosítója a letelepedési kötvény árát. Az indoklás szerint így is versenyképes lesz.

250 ezerről 300 ezer euróra emelné Rogán törvénymódosítója a letelepedési kötvény árát. Az indoklás szerint így is versenyképes lesz. Májusig valamivel több mint 700-at adtak el belőle – írja a vs.hu.

A befektetői letelepedés lényege, hogy az állam azoknak a külföldi kérelmezőknek, akik eddig 250 ezer, ezután 300 ezer euró értékben vásárolnak minimum ötéves állampapírt, gyorsított eljárásban ad letelepedési engedélyt. Ezzel az egész Európai Unió területén korlátozás nélkül lehet mozogni. A kötvény hozama alacsonyabb, mint a hasonló, normál állampapíroké. Hazánkon kívül az EU-ban Ciprus, Görögország, Portugália és Spanyolország kínál ilyen jellegű lehetőséget, de egyelőre nálunk a legocsóbb.

Rogán Antal javaslata szerint az idegenrendészeti hatóság visszavonja az engedélyt, ha az előírt 45 napos határidőig nem jegyzik le az állampapírt, mivel ekkor a „letelepedés célja, a nemzetgazdasági cél nem valósult meg.”

Az Államadósság Kezelő Központ májusi tájékoztatója szerint addig összesen valamivel több mint 700 letelepedési kötvényt adtak el, vagyis körülbelül 170 millió euró – 52 milliárd forint – folyt be ebből a költségvetésbe. A kormány eredetileg úgy számolt, hogy 2-3 év alatt akár egymilliárd euró értékben is vásárolhatnak a külföldiek letelepedési kötvényeket egyelőre tehát még nem sikrült hozni az elvárt számokat.

vs.hu nyomán – alfahir.hu