Dudás Róbert: "Nem szabad különbséget tenni, minden falut és minden várost támogatni kell"

Dudás Róbert: "Nem szabad különbséget tenni, minden falut és minden várost támogatni kell"

Olyan jelölteket indítunk az előválasztáson, akik helyben már bizonyítottak és akik kellően integratívak ahhoz, hogy ne csak az elkötelezett ellenzéki szavazókat tudják megszólítani, de a bizonytalanokat is" - Jakab Péter, a Jobbik elnöke, miniszterelnök-jelöltje nyilatkozta ezt pártja jelöltjeivel kapcsolatban. Interjúsorozatunkban bemutatjuk a Jobbik színeiben az előválasztáson induló politikusokat, és terveiket.

 

 
 
Dudás Róbert 2019 óta a Jobbik országgyűlési képviselője, a politikus az ellenzéki előválasztáson a párt Heves megyei 2-es választókerületi képviselőjelöltje lesz. A tapasztalt politikus az Alfahírnek többek között arról beszélt, hogy itt az ideje, hogy a magyar képviselők helyreállítsák az emberek bizalmát a politika terén, másfelől az önkormányzatok szabadságát is biztosítani kell, mert úgy véli, hogy jelenleg csak azok a települések járhatnak jól, amelyek a jelenlegi hatalom kedvében járnak. Interjú.

 

Talán mondhatjuk, hogy nem mindennapi megmérettetés fog zajlani az ősszel Magyarországon, ugyanis még soha nem volt országos előválasztás a hazai politikatörténetben. Mi a legfontosabb üzenete az előválasztások előtt a választókörzetében élő választók számára? 

Az ellenzék felismerte azt a történelmi felelősséget, hogy félretéve az önös pártpolitikai érdekeket, egy képviselőt állít a kormánypártival szemben. Megannyi oldalról csorbul napjainkban a demokrácia, ha még egyáltalán ez a rendszer annak nevezhető, mi most nem pusztán azt mondjuk, hogy mindenki menjen el és szavazzon a számára legelfogadhatóbb jelöltre, hanem

az előválasztással megadjuk a lakosság számára azt, hogy ők válasszák ki, ki legyen 2022-ben a kormánypárti jelölt kihívója.

Ilyen még eddig sosem volt, viszont jól mutatja, hogy nem akarunk senkit az emberekre erőltetni, hanem ők választhatják ki a számukra legmegfelelőbbet.

Dudás Róbert a közmunkaprogramról: Megélni nem lehet belőle, de éhen halni meg sok

Az elmúlt hetek, hónapok mástól sem voltak hangosak, minthogy a kormány meg akarja védeni az országot, a gazdaságot, miközben mindenki más a vírusnak szurkol annak érdekében, hogy a kormánnyal szembe mehessen.

Heves 2. sem egy egyszerű terep, változatos kihívásokkal, megoldásra váró feladatokkal. 

Nagyon sokszínű 56 településről van szó, a Mátra aljától, egészen Szilvásvárad térségéig. Van ahol a turizmus, van ahol a munkahelyteremtés a legfontosabb feladat, egyben viszont minden falu és város megegyezik, ez pedig az infrastruktúra fejlesztés fontossága. Míg Gyöngyösön az elkerülő út megépülése, a város tehermentesítése a cél, addig a Mátra északi oldalán a közutak állapotának javítása a kiemelt feladat. Amíg megfelelő úthálózat nem jellemzi az egész térséget addig nem dőlhetünk hátra, mert akár a gazdasági, akár a turisztikai fejlődés alapja, hogy milyen gyorsan és milyen minőségben közelíthető meg egy adott körzet, egy adott település. Hosszútávon pedig ez jelentheti a vidék megtartó erejét, hiszen ha munka van, akkor minden van, ha munka nincs, akkor semmi nincs.

Hogyan lehet ismét megerősíteni a vidéket?

Én itt születtem, itt élek és a jövőmet, illetve a családom jövőjét is itt képzelem el, tehát a már említett fejlesztésekért fogok elsősorban dolgozni. A másik legfontosabb pedig a bizalom helyreállítása és az emberek partnerként való kezelése. Egy képviselő ugyanolyan ember, mint bárki más. Ne legyen elérhetetlen, megfoghatatlan, ne távolról nézze az itt élők mindennapjait és ne gazdasági potenciált lásson a projektekben, hanem a fejlesztési lehetőséget, ami az itt élőknek a fejlődés lehetőségét adja. Minden település más és más, de mindannyiuknak egyformán szükségük van arra, hogy fejlődjenek, hogy megadják az ott lakóknak az élet minden területén a szükséges segítséget, javítsák komfortérzetüket és életszínvonalukat. Nem szabad különbséget tenni, minden falut és minden várost támogatni kell. És itt érkeztünk el ahhoz a dologhoz, amin az elsők között kell változtatni, ez pedig nem más, minthogy

nem a polgármestert kell támogatni, hanem a települést. Vannak közösségek, akik jelenleg hátrányt szenvednek, mert nem a hatalom számára is elfogadott vezetőt választottak a település élére.

Ezért szép, illetve ezért lenne szép a demokrácia, hogy nem a központi hatalom mondja meg, ki vezesse az adott települést, hanem az ott élők. Ezért viszont nem büntetni kell őket, hanem ugyanúgy támogatni, mint bármely más falut vagy várost. Azért fogok dolgozni, hogy a jövőben ne politikai, hanem rászorultsági alapon történjen az érdekképviselet, ne az számítson, hogy ki kivel szimpatizál, hanem az, hogy akar-e tenni a lakosságért, akar-e tenni a településéért.

Dudás a képviselők kötelező drogtesztjéről: "Akinek nincs takargatnivalója, az csatlakozzon hozzánk!"

Dudás Róbert, a Jobbik országgyűlési képviselője posztjában azt írja, "fontosnak tartja a magyar közélet megtisztítását, de nem ám az álszent, fideszes módon." Kiemelte, "nincs a világon ugyanis olyan munkahely, melyben engedélyezik az alkalmazottak számára, hogy tudatmódosító szerek alatt végezzék a dolgukat. Miért lenne ez másképp a magyar Országgyűlésben?"

Az ellenzék korszakváltást ígér, ennek mi lesz a menetrendje?

Én sosem az alapján mondok véleményt egy tervezetről, hogy azt ki nyújtotta be, hanem az alapján, hogy azt jónak tartom-e. Ez azt jelenti, hogy szakítani kell az elmúlt három évtized gyakorlatával, amikor is minden rossz volt, amit a másik fél mondott, azonnal mindent meg kellett változtatni egy kormányváltás után, hiszen azt nem én, hanem más javasolta. Ezért tartunk itt, nincs tisztelet a feladat irányába sokkal inkább van gyűlölet a más pártokhoz tartozók felé. Nem kell tehát mindent eltörölni, amit 2010 után létrehozott a kormány, sőt. Meg kell vizsgálni, hogy mi szolgálja az emberek és az ország érdekét és mi csak pusztán a hatalom becsontosodásának az eszköze.

Lesz azért bőven teendő, elég ha csak a választási rendszer igazságtalanságaira gondolok, vagy arra, hogy jobban függnek az emberek és az önkormányzatok a kormányzati jóindulattól, mint a tanácsrendszerben, illetve az a tény, hogy Európa egyik legkorruptabb államává váltunk, ezek mind-mind azonnali intézkedéseket kívánnak, sőt követelnek.

 

Dudás Róbertnek ebben hol lesz a helye?

Közéleti szerepvállalásom első tíz évében az önkormányzatiság minden nemzeti és nemzetközi szintjén voltam képviselő, így azt gondolom elmondhatom, hogy sikerült tapasztalatot szereznem ezen a területen és látva a mostani intézkedéseket, melyek a helyhatóságok tönkretételére irányulnak, szívesen vállalnék szerepet a terület képviselete érdekében. A másik, számomra kiemelt terület pedig, a külügy. Mind végzettségemet, mind érdeklődési területemet illetően, de az országgyűlési képviselőségem mellett, az Európa Tanács parlamenti közgyűlésének tagjaként és a külügyi bizottság tagjaként végzett munkámat tekintve is, sikerült szélesebb és mélyebb rálátást szereznem a magyar diplomácia működésére, ami jelenleg jobban hasonlít külgazdasági hivatalra, mint külügyminisztériumra.

Ön testközelből látta a Parlamentben, ahogy az Orbán-kormány a saját politikai céljaira használja fel a koronavírus-járványt. Mennyire nehéz ebben a helyzetben képviselőként dolgozni?

A kétharmad birtokában eddig sem fogadott el a kormányzás beleszólást igazán a törvénykezésbe, érthetetlen, hogy miért kellett ezt még inkább egy szűk csoportra, konkrétan egy emberre szűkíteni. Az, hogy ellenzéki képviselők véleményére nem ad egy kormányzat, az a diktatúrák egyik jellemzője. Az viszont, hogy a sajátjait is kihagyja a döntéshozatalból, erőből és ellentmondást nem tűrően hozza meg a kormányfő a rendeleteit, az már maga a diktatúra.