Ömlött az ürülék a folyóba Dunaújvárosnál – Fideszes kiskirályok miatt fenyegeti ökológiai katasztrófa a települést

Ömlött az ürülék a folyóba Dunaújvárosnál – Fideszes kiskirályok miatt fenyegeti ökológiai katasztrófa a települést

A narancsos kapzsiság miatt a Duna is veszélyben van.

Gyomorforgató videó jelent meg szombaton a közösségi médiában, melyen az látható, hogy Dunaújvárosnál, a szennyvíztisztító közelében masszív, habzó-bűzlő szarszigetek úszkálnak a Dunán.

A videó készítője közvetlenül a part mellett filmezte le a rendkívül súlyosnak látszó szennyeződést, amihez hasonlót állítólag ő még nem tapasztalt a folyón.

A férfi az RTL Klub híradójának nyilatkozva elmondta: úgy véli, hogy a partszakasz közvetlen közelében lévő szennyvíztisztítóból engedték a vízbe az ürüléket. A videó készítője az esetről értesítette a rendőrséget, akik kiküldtek egy járőrt a Duna-partra, ám a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság a HVG-vel azt közölte, hogy ők nem találtak szennyeződésre utaló jeleket. Ugyanakkor a hatóság jelezte, hogy mindenképp felveszik a kapcsolatot a Katasztrófavédelemmel (a portál beszámolója szerint ez keddig nem történt meg, ahogy a Kormányhivatalhoz sem érkezett megkeresés az üggyel kapcsolatban).

A videót több helyi Facebook-csoportban is megosztotta a készítő, a dunaújvárosiak felháborodása pedig nem is maradt el. A felvételekhez fűzött kommentekből kiderül, hogy azok készítője szerint

a hatóságok megpróbálják eltussolni a bejelentését, mivel a szennyeződés nyomai még kedden is látszottak az érintett partszakaszon.

Ugyan már, nincs itt semmi baj

A lakosság jogos elégedetlenkedésére Cserna Gábor, a város fideszes polgármestere – érezve az újabb politikai PR-katasztrófa fenyegető szelét – még szombaton reagált a Facebookon. A település első embere szerint:

"Nincs ok a pánikra. (...) A tapasztalt felhabzás csak egy jelenség, amely a szakértők szerint a nagy esőzések után időnként előfordul. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy baj van, lenne a tisztítóművel. A sodorvonali bevezetés hamarosan bekövetkező felújításával még ez a jelenség sem lesz látható."

Cserna szerint a szennyvíz tisztítás után kerül a Dunába, nincs szó műszaki meghibásodásról. Az egyik kommentelő azonban arról számolt be a polgármester bejegyzése alatt, hogy a korábban a szennyvíztisztítóban dolgozó ismerőse többször is tanúja volt hasonló szennyezéseknek.

A városvezető válaszában ugyanakkor azt sugalmazta, hogy ez hamis-, illetve rémhírterjesztés, és hozzátette, hogy

"a szennyvíztisztító felépítéséig 2003-ig, tisztítatlanul ömlött a szennyvíz a Dunába".

A videó készítője többek között a következőket fűzte a polgármester reakciójához:

"Én ott voltam, nem valótlant állítok. Sose tettem, és nem is fogom elkezdeni. A büdösség és a víz felületén látszódó, habnak mondott jelenség, borzasztó látványt és emlékeket okozott!"

Egy újabb bejegyzésben Cserna már azt ígérte, hogy írásban kér jelentést a vízszolgáltatótól a "szennyvíztisztító működésének megfelelőségéről". A kissé kampányszerű posztban megjegyezte:

"Természetesen a vizsgálat eredményéről városunk lakóit tájékoztatni fogom. Úgy vélem, hogy legyen képviselő, országgyűlési képviselő vagy polgármester az, akit Dunaújváros lakói megválasztottak, legelőször intézkednie kell, s kivizsgáltatni, hogy a szolgáltatások a városlakók érdekében jól és hatékonyan működnek-e. Azaz cselekednie kell. A többi csak utána jöhet."

Az érdemi felújítás még várat magára

A dunaújvárosi önkormányzat 2018-ban írt ki egy 300 millió forintos közbeszerzést a szennyvíztisztító telep felújítására. A DUOL beszámolója idézi az erről szóló határozati javaslatot, melyben az szerepel, hogy

"a telepen található három víztisztító medence közül két medence üzemel folyamatosan, és egy medence üzemen kívül van, mert műszaki állapota nem teszi lehetővé annak biztonságos üzemeltetését, valamint a szennyvíztisztítást végző műszaki berendezések állapota hosszú távon nem tudná biztosítani a városi szennyvíztisztítás és -kezelés biztonságos és folyamatos üzemét, így szükséges ezen berendezések építészeti felújítása, korszerűsítése".

Azt azonban egyelőre nem tudni, hogy ebből a projektből pontosan mikor lesz valami.

A Cserna Gábor által említett beruházás egy másik közbeszerzés kapcsán valósul meg, ami a szennyvíztisztító sodorvonali vezetékének rekonstrukcióját takarja. A projektet a Brivi-Szer Acélszerkezet-gyártó és Szolgáltató Kft. nyerte, a kivitelezési költségek pedig itt kicsivel 400 millió forint fölött járnak.

Fejétől bűzlik...

"Nem ez volt az első eset, hogy tisztítatlan szennyvíz folyt a telepről a Dunába"

– árulta el Pintér Tamás, a Jobbik országgyűlési képviselője és a Rajta, Újváros! polgármesterjelöltje az Alfahírnek. Az ellenzéki honatya már évekkel ezelőtt feljelentést tett egy hasonló vízszennyezés miatt, aminek semmiféle következménye nem lett, mert szerinte

a kormánypárt különféle úton-módon elsikáltatta az ügyet.

A polgármesterjelölt portálunknak röviden felvázolta, hogy mi állhat a mostani szennyvízömlés hátterében, mint fogalmazott, ez egy sokkal összetettebb kérdés, mint egy egyszeri környezetkárosítás.

Elmondása szerint a probléma a tisztítótelepet üzemeltető – eredetileg a helyi önkormányzat és az E.On által létrehozott, ma már teljesen városi tulajdonban lévő – Dunaújvárosi Szennyvíztisztító Szolgáltató Kft. (DSZSZ) és a hírhedt Dunaújvárosi Víz-, Csatorna- Hőszolgáltató Kft. (DVCSH) csatájára vezethető vissza.

Utóbbi céget részben az önkormányzat, részben pedig Pomázi Csaba, a Dunaferr korábbi vezérigazgató-helyettese, Fidesz-közeli vállalkozó egyik cége birtokolja. Az üzletember ellen egyébként a NAV Közép-Dunántúli Bűnügyi Igazgatósága csődbűntett és más bűncselekmények miatt jelenleg is nyomoz.

Pintér Tamás szerint a DVCSH révén Pomázi évek óta próbálta megszerezni a szennyvíztisztító üzemeltetési jogát, ám eleinte némi pereskedés árán "csak" a szennyvízelvezetési díjat tudta lenyúlni a DSZSZ-től, arra hivatkozva, hogy a telepre a DVCSH csövein át jut el a szennyvíz.

A jobbikos honatya szerint ebben Pomázinak nagy segítségére volt Dorkota Lajos, korábbi fideszes önkormányzati és országgyűlési képviselő, volt kormányhivatalt vezető kormánymegbízott, aki jelenleg a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) elnöke.

A Fidesz-közeli oligarchának azonban továbbra is az üzemeltetési jogra fájta a foga, ezért Pintér szerint

"nem, vagy mindig csak késve fizette ki a DSZSZ-nek a szennyvíz feldolgozásáért őket megillető összegeket".

Ami idővel ahhoz vezetett, hogy a DSZSZ majdnem milliárdosra rúgó hiányt kénytelen maga előtt görgetni, így pedig

nem csak a szennyvíz megfelelő feldolgozására, de az ehhez szükséges vegyszerek beszerzésére, fejlesztések elvégzésére és a műszaki karbantartásra sem jut kellő pénz.

A DSZSZ teljes kivéreztetése után az E.On jelképes összegért eladta a tulajdonrészét az önkormányzatnak, Pintér szerint pedig Dorkota ezt követően jelölte ki a szennyvíztisztító kényszerszolgáltatójává a DVCSH-t, tehát teljesült Pomázi nagy vágya.

A telep fejlesztése pedig továbbra is elmaradt, Pintér Tamás pedig úgy sejti,

"valószínűleg ennek köszönhető, hogy az egyik medence nincs megfelelő állapotban, és lehetséges, hogy épp ez okozta a mostani bajt".

Súlyos ökológiai katasztrófa fenyeget

A jobbikos képviselő Cserna Gábor magyarázkodására reagálva elmondta, hogy a mostani beömlést valóban okozhatta a jelentős esőzés, ám ehhez az vezetett, hogy

"Dorkotának hála Pomázi szabadon garázdálkodhat a teleppel, aminek köszönhetően elmaradtak azok a beruházások, amikkel ezt el lehetett volna kerülni".

Hozzátette: a fideszes városvezetés hiába takarózik most a szennyvíztelepen készülő beruházással, az általa megkérdezett vízügyi szakemberek szerint az erre a problémára nem nyújt majd megoldást.

Pintér arra is felhívta a figyelmet, hogy az önkormányzat gondatlansága és a fideszes oligarchák kapzsisága akár a jelenleginél is súlyosabb helyzetet teremthet a közeljövőben:

"Ez az eset is megmutatta, hogy a telep már most sem bírja a terhelést, erre azonban – Mészáros Lőrinc egyik beruházásának keretében – rá akarják vezetni plusz 8000 ember, Kulcs és Rácalmás szennyvizét is."

A képviselő aggodalmának adott hangot, hogy amennyiben egy mostani esőzés ilyen szennyeződéssel jár, akkor

a sokkal nagyobb mennyiségű feldolgozandó szennyvíz átömlése a Dunába akár komoly ökológiai katasztrófát is eredményezhet.

Pintér szerint azonban, ha a városvezetés hagyná, hogy a kormányközeli vállalkozók helyett a szakmai érdekek érvényesüljenek, akkor elkerülhető lenne egy ilyen tragédia.

"Tényleges megoldásra lenne szükség, ennek érdekében pedig olyan szakeberekkel tartom a kapcsolatot, akik tisztában vannak a helyzet súlyával és pontosan tudják, hogy mi lenne a megoldás"

– tette hozzá Pintér Tamás, aki hangsúlyozta, hogy a dunaújvárosi lokálpatrióták akkor tudják érdemben megelőzni az ennél is nagyobb bajt, ha az októberi önkormányzati választásokon bizalmat és lehetőséget kapnak arra, hogy a hasonló ügyeket felgöngyölítsék és úgy kezeljék, ahogy azt már évekkel ezelőtt kellett volna.

"Nem az a fő célom, hogy legyőzzem a Fideszt, hanem hogy egy élhető Dunaújvárost teremtsek"

Múlt héten számoltunk be arról, hogy a dunaújvárosi ellenzék - az MSZP kivételével - Pintér Tamást, a Jobbik egyéniben országgyűlési mandátumot szerző képviselőjét támogatja a polgármesteri megbízatásért folyó küzdelemben az őszi önkormányzati választáson. Az Alfahír arról kérdezte a képviselőt, hogyan sikerült megvalósítani az együttműködést, milyen várakozásokkal vág neki a keménynek ígérkező harcnak és mire számíthatnak a dunaújvárosiak, ha ő lesz a megyei jogú település első embere.