A szlovák kormányfő már bánja, hogy nem utazott Kijevbe Zelenszkij találkozójára

A szlovák kormányfő már bánja, hogy nem utazott Kijevbe Zelenszkij találkozójára

Ismeretes, kedden három kelet-közép-európai kormányfő és Jarosław Kaczyński lengyel miniszterelnök-helyettes Kijevben találkozott Volodimir Zelenszkij elnökkel és Denisz Smihal kormányfővel. A találkozóra Mateusz Morawiecki lengyel, Petr Fiala cseh és Janez Janša szlovén miniszterelnök azért utazott, hogy megerősítsék az Európai Unió támogatását Ukrajna szuverenitása és függetlensége számára, valamint bemutassák az ukrán államnak és társadalomnak szánt széleskörű támogatási csomagot.

Ugyancsak kedden vetődött fel, vajon Orbán Viktor kapott-e meghívást az ostrom alatt álló ukrán fővárosba. Havasi Bertalan, a magyar kormányfő sajtófőnöke azonban annyit reagált, "a miniszterelnök tud a látogatásról, de most nem megy Kijevbe".

Kétértelmű válasz a kormányfő sajtófőnökétől arra a kérdésre, meghívták-e Orbánt Kijevbe

Havasi Bertalannak, Orbán Viktor sajtófőnökének feltette a kérdést a HVG, hogy meghívták-e közép-európai kollégái, a lengyel, a cseh és a szlovén kormányfő az ukrán elnökhöz keddre tervezett látogatásukra.

Később a lengyel kormány sajtóosztálya közölte, "a döntés, hogy személyesen részt vesz-e ezen a látogatáson, minden egyes európai vezető saját választása volt". Ez azonban még így is nyitva hagyja a kérdést, kapott-e Orbán Viktor is meghívást, s ha mégis, továbbra sem világos, miért döntött úgy végül, hogy nem utazik oda a többi térségbeli vezetővel.

Megérkezett Kijevbe a lengyel, a cseh és a szlovén kormányfő

Az ukrán fővárosba ért Mateusz Morawiecki lengyel, Petr Fiala cseh és Janez Janša szlovén miniszterelnök, valamint Jarosław Kaczyński lengyel miniszterelnök-helyettes...

A Paraméter most arról ír, hogy Eduard Heger szlovák miniszterelnök azóta már megbánta, hogy nem tartott Kijevbe a többi régióbeli vezetővel együtt. Állítása szerint nem félelemből maradt távol a találkozótól, és ha ismét kapna egy ilyen felkérést, akkor vélhetően másként döntene.

"A biztonsági erőink azt tanácsolták, hogy ne vegyek részt az utazáson. Én pedig így is döntöttem" – indokolta távolmaradását Heger, aki arra a kérdésre is reagált, hogy nem lett volna-e jobb gesztus egy asztalnál ülni Ukrajna képviselőivel. A kormányfő erre azt felelte,

"de igen".

Ugyanakkor Heger elmondta, a kijevi utat Morawiecki lengyel miniszterelnök kezdeményezte.

A lap megjegyzi, a cseh miniszterelnök viszont a figyelmeztetések ellenére nem sokat töprengett, hogy részt vegyen-e a találkozón. Mint azt Fiala kifejtette:

"Vannak olyan helyzetek, amikor magunknak kell döntenünk. Én így döntöttem. Én nem bújok el holmi javaslatok és tárgyalások mögé. Ez nem egy olyan ügy, amely valamilyen formalizált bürokratikus út eredménye lehet. Neked kell eldönteni, hogy ez helyes."

A Kijevből visszatérő közép-európai vezetők Charles Michellel beszéltek

Charles Michellel, az Európai Tanács elnökével beszélt telefonon Mateusz Morawiecki lengyel, Petr Fiala cseh és Janez Janša szlovén kormányfő, miután szerdán visszatértek Lengyelországba az ukrán fővárosból...