Béremelésről nincs szó az egészségügyet érintő kormányzati tervekben, helyette megint átszerveznek

Béremelésről nincs szó az egészségügyet érintő kormányzati tervekben, helyette megint átszerveznek

Semmilyen egészségügyi átszervezés vagy reform nem lesz.

Orbán Viktor miniszterelnök ezt két hete, a kormányinfón mondta. A Népszava azonban úgy tudja, még idén mintegy 22 milliárd forintot szán a kormány az egészségügy fejlesztésére.

A napilaphoz került 50 oldalas munkaanyag egyes részeiről a Magyar Kórházszövetség múlt heti - a sajtó teljes kizárásával zajló - konferenciáján beszéltek az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFÖ) képviselői a lap szerint. Részletek nem derültek ki, de úgy tűnik a szakdolgozói bérek emeléséről nincs szó benne. A Népszava is csak annyit tudott kiemelni belőle, hogy két törvény, egy kormányrendelet és további négy miniszteri rendelet módosításával folytatná a kormány „a kórházi kapacitások fejlesztését”, az ellátórendszer szerkezetének „finomhangolását”.

Ebből a két gondosan megfogalmazott elképzelésből nem sokat tudhattunk meg, csak annyit még, hogy a javaslatcsomag része lehet a védőnői rendszer átalakítása, a rezidensi ösztöndíjak korrekciója, és az új alapellátási ügyelet újjászervezése.

Utóbbi egyébként azt jelentené, hogy az orvosi ügyeletet 2022 januárjától az Országos Mentőszolgálat irányítása alatt működtetnék. Ezt július elsejétől Hajdú-Bihar megyében tesztelik.