Egy orosz kormányrendeletből tudhattuk meg, hogy halasztást kaptunk Paks 2 hitelére

Egy orosz kormányrendeletből tudhattuk meg, hogy halasztást kaptunk Paks 2 hitelére

A kormány egyelőre nem kötötte az orrunkra, hogy némi haladékot a nyugati szankciók miatt némi haladékot kaptunk az általuk felvett nem túl előnyös atomhitelre. Paks 2 még sehol sincs, de már fizetjük a kamatokat.

Megjelent múlt szombaton a Paks 2-vel kapcsolatban egy új orosz kormányrendelet, amelyből az derült ki, hogy három pénzügyi tételre halasztott fizetést kapott Magyarország Oroszországtól az új atomerőművel összefüggő hitelkeret kapcsán – számolt be a Portfolio.hu.

A lap információi szerint a finanszírozási szerződés módosítása a napokban a Magyar Közlönyben is meg fog elenni, és a hazai publikáláshoz képest 30 napunk lesz egyben rendezni ezeket a tételeket egy új orosz intézmény felé. A dokumentum kisebb-nagyobb technikai módosításokat is tartalmaz, amelyek részben az elszámolás egyszerűsítését szolgálják, részben pedig az újabb nyugati szankciókra próbálnak felkészülni.

Pontos adatok nincsenek, de tizenegynéhány milliárd forint lehet az érintett összeg.

Idén februárban 28 millió euró, vagyis 10,6 milliárd forint volt a lehívott hitelkeret összege, ezért a rá felszámított éves 3,95 százalékos kamat az elmúlt másfél évre nagyjából 630 millió forintot tesz ki. Hozzáadódik még ehhez a 2021-ben és 2022-ben fel nem vett hitel 0,25 százalékos rendelkezésre állási díja. A Portfolio számításai szerint maximum néhány milliárd forintot érint a halasztott fizetés.

Ehhez adódik még hozzá a 2021-es és 2022-es évben nem felhasznált hitelkeretek (nem tudjuk ezek összegét) 0,25 százalékos rendelkezésre állási díja, a lap kalkuláció szerint legfeljebb néhány milliárd forintnyi összeg halasztott megfizetését jelenti.

A 10 milliárd eurós, azaz 3 760 milliárd forintos teljes hitelkeretet és annak kamatát nem érinti módosítás – hívta fel a figyelmet a lap.

(Címlapkép: Szergej Lavrov orosz külügyminiszter Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert, Moszkva, 2022. július 21. MTI/EPA/Az orosz külügyminisztérium sajtószolgálata)