Egy leendő polgármester vérdíjjal rítkítaná a bűnözőket a Fülöp-szigeteken

A 67 éves Tomas Osmena, aki korábbi polgármestersége idején saját maga hozta létre a szervezett bűnözéssel harcoló fejvadász csapatokat, most a rendőrségre, a polgárőrségre és a civilekre bízná a piszkos munkát.

"A csapatok létrehozása remek kiegészítő

kereseti lehetőség lenne számukra"

- jelezte a június 30-án hivatalba lépő politikus, akinek nagyapja, Sergio Osmena a Fülöp-szigetek elnöke volt.

Osmena jelezte, hogy az összeget csak azok kapják meg, akik regisztrált fegyverrel, indokolt körülmények között végeznek a banditákkal.

"Például a szomszédomat megtámadja egy rabló, a segítségére sietek, és lelövöm. Ebben az esetben jár a vérdíj"

- magyarázta.

Osmena azt tanácsolta a bűnözőknek, hogy még időben hagyják el a csaknem 900 ezer lakosú várost.

A Fülöp-szigeteki politikus előző polgármestersége idején maszkos, motorbiciklis ítéletosztók járták a várost, akik 2004 decembere és 2006 augusztusa között, a rendőrség adatai szerint, 168 bűnözővel végeztek.

A polgármester stílusa nagyban hasonlít a szabadszájú Rodrigo Duterte, Davao egykori vezetőjének, a Fülöp-szigetek leendő elnökének stílusára. Duterte hasonló módszerekkel tette a világ negyedik legbiztonságosabb városává a korábban bűntanyaként ismert Davaót.

Michael Rama távozó cebui polgármester óva intett az önbíráskodástól, a kettős mérce alkalmazásától és az erőszakspiráltól, amelyhez az említett bűnüldöző csapatok létrehozása vezethet.