Egyedülálló festménysorozat örökíti meg a Kárpát-medencei nők viseletét

"Ez az új képsor jó pár magyar szívet megdobogtathat, és örömmel tölthet majd fel"

A festőművész legújabb projektje arra összpontosít, hogy a történelmi Magyarország területén, szerte a Kártpát-medencében milyen motívumok, öltözékek jellemezték, vagy akár a mai napig jellemzik a magyar nőket.

Az Alfahírnek Markovics Ágota arról beszélt, a női szerep kiemelése a lágyságot, szépséget tükrözi, ezért választotta ezt a témát már az országokat bemutató Halhatatlan Halandó sorozatban is.

Úgy véli, a nemzeti képviseletet nem csupán a politikai karakterek határozhatják meg, hanem az az örökség is, mely a nemzeti kultúra részét képző öltözékekben jelenik meg.

Az országsorozatot felváltva, bár valójában inkább félbeszakítva az akvarellista most is gőzerővel dolgozik hazánk ruhahagyományainak feltérképezésén és vásznon való megörökítésén.

Eddig hat képpel készült el, de a tervek szerint a gyűjtemény 30-40 darabból állna. A festmények 80 centi magasak, kiállításra szánt darabok, melyekből a Halhatatlan Halandó könyvhöz hasonlóan készülne igényes kiadvány, rövid alkotói képértelmezésekkel fűszerezve.

A festő a gyűjtemény összes darabját egymaga készíti. Lapunknak azt mondta: úgy érzi, a Kárpát-medencei női viseletek festménygyűjteménye igazi ékköve lehet a hagyományőrzésnek, egy olyan formában, melyet bárki magáénak érezhet.

"Ez az új képsor jó pár magyar szívet megdobogtathat, és örömmel tölthet majd fel"

A képek elkészítésével kapcsolatban azonban némi nehézséget okoz, hogy az alkotás költségeit a művész nem képes saját maga, kizárólag önerőből fedezni. Éppen ezért, ahogy egy Facebook-posztjában is szerepel, a témát magáénak érző szponzorok felbukkanásában bízik, akik hozzá tudnak járulni a gyűjtemény megszületéséhez. Természetesen a segítők nem maradnának hála nélkül, nevüket megőrizné maga a kulturális kiadvány és a kiállítás is - emiatt nem csupán segítségként, inkább együttműködésként lehet tekinteni a támogatásokra.

Az eddig elkészült festmények egy részét alábbi galériánkban nézhetik meg: