Megint a játékokat kezdték okolni az amerikai lövöldözésekért

Megint a játékokat kezdték okolni az amerikai lövöldözésekért

Véres hétvégét zárt az Egyesült Államok, három városban (El Paso, Dayton, Chicago) is lövöldözés volt, jelenlegi információink szerint összesen 32 ember halt meg.

A demokraták azonnal Donald Trumpot kezdték vádolni, mondván, hogy az elnök rasszizmusa vezet ilyen cselekedetekhez:

A demokraták Trumpot okolják a mészárlásokért

Amerikai demokrata párti politikusok vasárnapi tévényilatkozataikban Donald Trump elnök retorikáját okolták a lőfegyveres tömeggyilkosságokért, a Fehér Ház ügyvezető kabinetfőnöke azonban védelmébe vette az elnököt. Chicagóban is több helyen voltak fegyveres támadások vasárnapra virradóra - írja az MTI -, a helyi média összesítése szerint három ember meghalt és 37 megsebesült a lövöldözésekben.

A republikánusok defenzívába kényszerültek, a párt egyik képviselője, Kevin McCarthy a Fox Newsnak adott interjújában feltette a régi lemezt és a videojátékokat hozta elő bűnbakként. A politikus szerint még párhuzam is látszik a helyszíneken készült képek és a játékokban látható cselekmények között, de arról nem beszélt, hogy itt konkrétan mire gondolt, viszont a gyilkosságok a képernyőn és a valóságban is ugyanúgy néznek ki, így nehezen érthető ez az érvelés.

A texasi republikánus kormányzóhelyettes, Dan Patrick már konkrétabban fogalmazott, ugyanúgy a Fox News csatornán. Az El Paso-i mészáros a lövöldözés előtt néhány perccel a netre feltöltött bejegyzése szerint hőstettet akart végrehajtani. A politikus ebből arra következtet, hogy az elkövető a Call of Duty szuperkatonájának hitte magát. A Fox News témával foglalkozó adásaiban a Fortnite-ot szintén veszélyforrásként jelölték meg.

Érdekes módon Patrick emellett olyan tanulmányokat is megemlített, melyek egyértelműen bizonyítják, hogy nincs összefüggés a videojátékok és az agresszív viselkedés között, ennek ellenére úgy véli, hogy gonosz emberek és fegyverek mindig voltak a világon, de a videojátékok tanítják ölni őket.

Azt mindketten kifelejtették az eszmefuttatásaikból a texasi gyilkos kapcsán, hogy "kiáltványában" fehér felsőbbrendűséget hirdetett és a spanyolajkúakon akart bosszút állni Texas mexikói "inváziója" miatt.

Trump is ezzel védekezik

Az elnök rátámadt a gyilkosságok után a videojátékokra:

"Meg kell állítanunk a társadalmunkban dúló erőszakot. (...) Ebbe beletartoznak a kegyetlen és véres videojátékok is, amelyek manapság megszokottak. (...) Túl könnyen jutnak a fiatalok egy olyan kultúrához, amely az erőszakot dicsőíti. Azonnal meg kell ezt állítani és ennek most kell elkezdődnie."  

Konkrét intézkedésekről egyelőre nincsenek hírek.