Jövő héten sem szavaz a Brexitről a brit parlament, csúszhat a március végi kilépés

Never ending story. 

A The Sunday Telegraph című konzervatív vasárnapi lap kormányzati forrásai szerint Philip Hammond pénzügyminiszter és David Lidington, a kabinetirodát vezető miniszter - aki e minőségében Theresa May helyettesének számít - kitartóan lobbizik annak érdekében, hogy May nyilvánosan vállaljon kötelezettséget a megállapodás nélküli Brexit elkerülésére.

A lap forrásai szerint Hammond és Lidington "a színfalak mögött intenzíven dolgozik" azért, hogy May kötelezze el magát akár a Brexit elhalasztása mellett is, ha ez válik szükségessé a rendezetlen kilépés elkerüléséhez.

A The Sunday Telegraph által idézett egyik kormányzati illetékes szerint

a Brexit jelenleg március 29-ében megszabott határidejének "önkéntes kitolása" valójában "az egyetlen opció" May számára,

mivel ez még mindig jobb megoldás, mint az, ha a parlament kényszeríti erre a kormányt.

Elvileg szerdán lett volna a következő Brexit-szavazás a parlamentben, de May vasárnap bejelentette, hogy mégsem terjesztik az alsóház elé a megállapodás tervezetet, mert nem lát rá esélyt hogy azt elfogadják.  

A kormányfő szerint ugyanakkor továbbra is elérhető, hogy Nagy-Britannia március 29-én, elfogadott megállapodás alapján lépjen ki az EU-ból. A kormányfő szerint a Brexit elhalasztása nem oldaná meg a problémát, csak az előbb-utóbb mindenképpen szükségessé váló döntést tolná későbbre. 

Az alsóház azonban szerdán napirendjére veheti egyebek mellett azt a módosító indítványt is, amely kötelezné a kormányt a Brexit elhalasztásának kezdeményezésére, abban az esetben, ha március 13-áig - vagyis a kormányfő által a döntő szavazás vasárnap megnevezett határnapja utáni napig - sem sikerülne elfogadni a Brexit-megállapodást.

May eddig is rendre elutasította a kilépés halasztásának lehetőségét, a kormányon belül azonban egyre nagyobb nyomás nehezedik rá annak érdekében, hogy inkább a halasztást vállalja, semmint a megállapodás nélküli Brexit potenciális következményeit.