Kivétel: az egyházi kézben lévő gyermekvédelmi intézményeknél nem kötelező a pszichológiai alkalmassági vizsgálat

Kivétel: az egyházi kézben lévő gyermekvédelmi intézményeknél nem kötelező a pszichológiai alkalmassági vizsgálat

Úgy igyekezik a hatalmas port kavart pedofilbotrányból előre menekülni az Orbán-kormány, hogy közben ismét kivételezik az egyházakkal, pedig a gyermekotthonok 17 százalékát ők működtetik.

Mint arról lapunk korábban beszámolt, mivel a gyermekvédelmi törvény bevezetését már a korábbi fideszes pedofilügyeknél elsütötte a kormány, jobb ötlet híján „szigorítanak” rajta. Az Orbán Viktor miniszterelnök által jegyzett rendeletet Rétvári Bence államtitkár jelentette be nagy büszkén. Annak érdekében, hogy a gyermekotthonokat a továbbiakban ne vezethessék olyan pedofil bűnelkövetők, mint a Fidesz-kormány által kétszeresen kitüntetett Vásárhelyi János, Orbánék azt találták ki, hogy pszichológiai alkalmassági vizsgálatot vezetnek be a gyermekotthonok vezetőinél.

Most viszont kiderült, hogy

az egyházi fenntartású gyermekvédelmi intézmények vezetőire nem vonatkozik a pszichológiai alkalmassági vizsgálatról szóló új kormányrendelet

mondta a Népszavának Meleg Sándor.

A Szociális Munkások Magyarországi Egyesületének elnöke hangsúlyozta, hogy a Magyar Közlönyben közzétett módosítás csak a közalkalmazottak jogállásáról szóló törvényt írta át, így az csak a közalkalmazottakra érvényes. A gyermekvédelmi rendszerben ők az állami fenntartású, Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatósághoz (SZGYF) tartozó intézményekben dolgoznak.

Meleg lapnak azt nyilatkozta, hogy

a gyermekvédelmi törvény rendelkezése alapján a nem állami szektorra is ki lehetne terjeszteni a szabályozást, ez azonban egyelőre még nem történt meg.

A Népszava által ismertetett tavaly nyári adatok szerint

a gyermekotthonok 82 százaléka az SZGYF-hez köthető, 17 százaléka viszont egyházi, 1 százaléka pedig egyéb, nem állami fenntartásban működik.

A gyermekotthonok vezetőinek pszichológiai alkalmasságáról szóló, a miniszterelnök által jegyzett rendelet péntektől hatályos, így már a mostani pályázatoknál is alkalmazni kell.

(Címlapkép: Herczegh Anita, Áder János korábbi köztársasági elnök felesége (j2) és Gui Angéla, az Egy vérből vagyunk Alapítvány alapítója (j3) a Szent Mihály Gyermekotthon lakóinak előadását nézi a kárpátaljai Ráton 2023. február 25-én. Mellettük Molnár János beregszászi római katolikus plébános, Bereg-ugocsai esperes, a Munkácsi Egyházmegye püspöki helynöke (j) és Vetrócki Melinda, a rehabilitációs központ vezetője (j4). MTI/Nemes János)