Világszerte 690 millió embert érint krónikus éhezés

Világszerte 690 millió embert érint krónikus éhezés

Mintegy 690 millió embert érint világszerte krónikus éhezés, és további 135 millió embert sújt akut éhínség a hétfőn nyilvánosságra hozott világéhezési index szerint.

Az éhínség és az alultápláltság a világ 50 országában jelent problémát. Ezek körül 14 országban a helyzet csak rosszabbodott 2012 óta - közölte a Welthungerhilfe német élelmezési segélyszervezet.

Az elpazarolt ételünkből akár ország is születhetne

Bár hiteles adatok nincsenek azzal kapcsolatban, hogy a különböző európai országokban egy főre vetítve a lakosság mennyi élelmiszert pazarol el évente, hivatalosan Magyarország az átlag alatt van. Az európai uniós tagállamok résztvevői július végén tárgyaltak az élelmiszer-higiéniáról szóló rendelet mellékletének módosításáról, illetve annak az élelmiszer-adományozásra vonatkozó szabályokkal való kiegészítéséről, amire egyre sürgetőbb szükség lenne a fejlett világban.

Félő, hogy a koronavírus olaj lesz a tűzre, és a világjárvány következtében még több ember fog éhezni világszerte - figyelmeztetett a segélyszervezet. Afrikában a Szaharától délre eső régiókban, illetve Dél-Ázsiában már a pandémia előtt is aggasztó volt a helyzet - mutatott rá Marlehn Thieme, a Welthungerhilfe elnöke, hozzátéve, hogy a klímaváltozás miatt egyre súlyosabb aszályok is várhatók.

A német segélyszervezet attól tart, hogy nem lesz teljesíthető az ENSZ-nek az a célkitűzése, hogy 2030-ra a világon mindenhol teljesen felszámolják az éhezést. Ha a világ továbbra is ennyit tesz az éhezés ellen, mint most, akkor 2030-ban 37 országban még mindig gondot fog okozni a súlyos élelmiszerhiány - mondta Marlehn Thieme.

(MTI)