Éhségsztrájkot kezdett Mariusz Kaminski bebörtönzött lengyel ellenzéki képviselő

Éhségsztrájkot kezdett Mariusz Kaminski bebörtönzött lengyel ellenzéki képviselő

A volt lengyel belügyminiszter az Adam Bodnar igazságügyi miniszternek címzett nyilatkozatában "a politikai bosszú aktusának" nevezte az elítélését.

Éhségsztrájkot kezdett a börtönben Mariusz Kaminski, a lengyel ellenzéki Jog és Igazságosság (PiS) párt képviselője, volt belügyminiszter - közölte szerdán Blazej Pobozy, a lengyel államfő tanácsadója.

Pobozy a varsói kormányfői hivatal előtt rendezett sajtótájékoztatón felolvasta Kaminski nyilatkozatát, amelyet a képviselő az elnöki palotában fogalmazott meg kedd esti letartóztatása előtt.

Az Adam Bodnar igazságügyi miniszternek címzett nyilatkozatban Kaminski "a politikai bosszú aktusának" nevezte azt, hogy az általa folytatott korrupcióellenes harc miatt elítélték, és - mint írta - jogellenesen megfosztották képviselői mandátumtól.

"Ezért politikai fogolyként bebörtönzésem első napjától éhségsztrájkot kezdek" - írta. Követelte, hogy bocsássák szabadon, valamint a korrupció elleni hivatal (CBA) többi elítélt munkatársát is, akiket Andrzej Duda államfő már 2015-ben kegyelemben részesített.

Mariusz Kaminskit és Maciej Wasik volt belügyminiszter-helyettest, a PiS képviselőjét kedd este tartóztatták le a varsói elnöki palotában.

A bebörtönzöttek "az első politikai foglyok 1989 óta"

- jelentette ki szerdán Pobozy. Letartóztatásukat erőszakosnak nevezte, és rámutatott, hogy akkor került rá sor, miután az államfő távozott az elnöki palotából, hogy Szvjatlana Cihanouszkaja fehérorosz ellenzéki vezetővel és a fehérorosz ellenzék képviselőivel találkozzon.

A letartóztatás óta nem sikerült kapcsolatba lépni Kaminskival - közölte Pobozy. Bejelentette: Kaminski és Wasik munkatársai létrehozzák a Politikai Foglyok Védelmi Bizottságát, céljuk a Kaminski-perben elítéltek szabadon bocsátása, a bebörtönzöttek családjainak támogatása.

Maria Ejchart, az igazságügyi tárca államtitkár-helyettese szerdai sajtókonferenciáján az éhségsztrájk kapcsán kijelentette: "minden fogoly jogosult arra, hogy ne egyen és ne igyon". Újságírói kérdésre válaszolva megerősítette: minden bebörtönzöttet orvosi felügyelet alá helyeznek, mesterséges táplálásukról csak bíróság dönthet.

Ejchart szerint Kaminski és Wasik nem tekinthető politikai fogolynak. Hasonló értelemben nyilatkozott szerdán a Lengyel Helsinki Bizottság, amelynek Ejchart 2003 óta munkatársa.

A bíróság decemberben másodfokon kétévi letöltendő szabadságvesztésre ítélte Kaminskit és Wasikot az általuk 2007-ben, a PiS első kormányának időszakában a korrupcióellenes harc keretében elkövetett túlkapás címén. Velük együtt szabadságvesztésre ítélték a CBA két másik munkatársát is. Andrzej Duda elnök 2015-ös kegyelmi döntése jogi vitát váltott ki, ellenzői szerint nem érvényes, mivel a 2015-ös elsőfokú ítélet még nem volt jogerős.

A decemberi ítélet nyomán Szymon Holownia alsóházi elnök megfosztotta Kaminskit és Wasikot képviselői mandátumuktól és ezzel mentelmi joguktól, amit múlt pénteken érvénytelennek nevezett a legfelsőbb bíróság rendkívüli ellenőrzések ügyeivel megbízott kamarája.

A pénteki döntést szerdán érvénytelennek minősítette a taláros testület másik, munkaügyi kamarája, kétségbe vonva az ellenőrzési kamara státuszát. Aleksander Stepkowski legfelsőbb bírósági szóvivő viszont később a pénteki döntést nevezte véglegesnek.

(MTI)

(Címlapkép: Mariusz Kaminski volt belügyminiszter nyilatkozik a sajtó képviselőinek a lengyel közszolgálati televízió, a TVP varsói székháza előtt 2023. december 20-án. MTI/AP/Czarek Sokolowski)