Éjszaka is soroznak – újabb kárpátaljait ért halálos lövés

Nincs menekvés: a határok lezárulnak, az orvosok javaslatára a kórházakban is hadköteleseket keresnek.

A debalcevei harcok alatt, Csornuhin falu környékén újabb kárpátaljai lakos vesztette életét. A huszonhárom éves Alexander Kapus ungvári származású volt. A fiú halálát először az önkéntesként ott dolgozó Tatjana Gyurdi jelentette. A fiút a halántékán érte a halálos sérülés. – adja hírül a kárpátinfo.net.

Eközben egy pénteki eligazításon Olekszij Pokotilo, az ukrán elnök nemzetbiztonsági és védelmi osztályának helyettes vezetője bejelentette: a hadkiegészítő parancsnokság munkatársai akár éjjel is hordhatják a behívókat.

„Annak érdekében, hogy orvosoljuk a kialakult helyzetet, a hadkiegészítő parancsnokság, a járási közigazgatás és a belügyminisztérium egyes csoportjai éjjel-nappal dolgoznak”

– mondta Olekszij Pokotilo.

Ennek értelmében megemlítette, hogy a behívókat akár reggel hétkor, s akár éjfélkor is vihetik.  Hozzátette, hogy dolgoznak azon is, hogy korlátozhassák a hadkötelesek határátkelését.

A mozgósítás negyedik szakaszának kezdetétől több, mint 900 kárpátaljai hadköteles személyt vizsgáltak meg a hadkiegészítő parancsnokság medikusai. Ezek közül több mint 400-at küldtek el további orvosi vizsgálatokra. Erről Jurij Velicskanics, a megyei hadkiegészítő parancsnok helyettese számolt be. Vaszil Szkrip, a megyei egészségügyi osztály vezetője elmondta, hogy a hadkiegészítő parancsnokságokon jelenleg három egészségügyi bizottság dolgozik. Véleményük szerint először azokat a hadköteleseket kell megtalálni, akik szeretnének szolgálni.

Ezen kívül az orvosok azt javasolták, hogy hozzanak létre hatékonyabb és pontosabb információcserét azokkal a hadköteles személyekkel kapcsolatban, akik betegségre hivatkozva a kórházakban tartózkodnak.