Megvan, mikortól jöhet a digitális euró

Megvan, mikortól jöhet a digitális euró

Jól halad az EKB digitális euró fejlesztési projektje, de bevezetésére 2026 második fele előtt még nem kell számítani - közölte szerdán Burkhard Balz, a német Bundesbank igazgatótanácsának a tagja, aki egyúttal tagja az EKB digitális euró projektjét felügyelő munkacsoportnak is.

Az Európai Központi Bank (EKB) jól halad a digitális euró projektjével, de fontos, hogy ebben a kellő óvatossággal járjon el - mondta Burkhard Balz, a Bundesbank igazgatótanácsának tagja szerdán Frankfurtban.

"Személy szerint azt mondanám, hogy a világ központi bankjainak száz projektje közül az eurorendszer valahol a második negyedben van" - mondta Balz. "Tehát nem állunk rosszul" - tette hozzá.

Balz a német jegybanknál többek között a fizetési műveletek területéért felelős. Tagja emellett az EKB digitális euró projektjét felügyelő magasszintű munkacsoportjának is.

Balz szerint a digitális eurót - amennyiben az EKB zöld jelzést ad - 2026 második fele előtt nem vezetik be.

"2026 második felében, esetleg egy évvel később, de semmiképpen sem 2026 második fele előtt" - mondta.

Az EKB tavaly ősszel indított egy kétéves tanulmányi szakaszt, hogy meghatározza a közös valuta digitális változatának alapvető jellemzőit. Az EKB 2023 októberében dönt majd arról, hogy zöld jelzést ad-e a digitális euró bevezetésének. A becslések szerint a döntést követően további három évnek kell eltelnie mire elindul.