Ön el tudna szórni 5 év alatt 163 milliárdot? A kormánynak sikerült

Hiába a szép szavak, az ígéretek, a magát nemzetinek mondó kormány 163 milliárd forintot költött magára.

A nemzeti párt politikusa Orbán Viktor miniszterelnök 2010. június 8-ai parlamenti felszólalását idézte. A kormányfő első gazdasági csomag ismertetésekor a telefon-, a bútor-, és gépjármű-vásárlások leállítását jelentette be.
 
Ugyanakkor – emelte ki a honatya - 2010-től összesen 163 milliárd forint közpénzt adtak ki a tárcák;
többek közt 37 milliárdot autókra, míg 26 – 26 milliárd forintot utazásra és tanácsadásra, ugyanakkor a fenti összeg nagy részét informatikai eszközök beszerzésére fordították.
Ha az Orbán-kormányok mindennapos intézkedéseit vesszük akkor nem is gondolnánk, hogy 2014. január 1-től hatályba lépett az a kormányzati tilalom, ami a Költségvetési Szerveknél az informatikai eszközök, bútorok, gépjárművek beszerzésére vonatkozik – magyarázta Szilágyi.
 
Emlékeztetett:
egy hónap sem telt el a tilalmat bevezető kormányhatározat kihirdetését követően, a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság máris közel 200 millió forint értékben döntött 26 gépjármű beszerzéséről, melyről egyébként 24 felső-közép kategóriás autó volt. 
Úgy tűnik, a takarékossági intézkedések ez esetben inkább csak a pr-célokat szolgálják – állapította meg az ellenzéki politikus.
 
A gépjárműbeszerzések tekintetében az idei év is meglehetősen hasonlóan indult; a közbeszerzési értesítő tanulsága szerint március 20-án zárult le az újabb 40 (ebből 32 luxus) autó leszállítására vonatkozó pályázat. A nyertes kilétéről, illetve a tender feltételeiről egyelőre még nincsenek hivatalos információk – hangsúlyozta Szilágyi György.
 
A takarékossági intézkedések betartása legalább olyan időszerű most, mint amilyen 2010-ben volt – szögezte le az ellenzéki honatya.
 
Miközben hazánkban sokan szinte nyomorban élnek, nem telik el úgy nap, hogy a különböző kormányzati szereplők újabb adónemekkel, vagy épp luxuskiadásokkal borzolják az emberek kedélyét – mondta el.

A Jobbik úgy véli, hogy Magyarország kormányának sokkal nagyobb szerénységet, önmegtartóztatást kell tanúsítania, azonban ez nem történik meg.

Szilágyi György ígérete szerint, amennyiben a nemzeti párt kormányra kerül, akkor egy  költséghatékony, olcsóbb és ésszerűbb kormányzást fog megvalósítani. Megszüntetjük a luxuskiadásokat, és az eddig ezekre szánt 100 milliárdokat az emberek és Magyarország boldogulásra fordítjuk – fűzte hozzá.

A Jobbik ott lesz az egyeztetésen

Újságírói kérdésre kifejtette, a Jobbik is kapott meghívást, és részt is vesz azon az ellenzéki pártokkal történő egyeztetésen, amit Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter hívott össze, hogy a múlt hét hétfőn felsült kétharmados földtörvényhez megszerezze a kívánt támogatást.
 
Nagyon fontosnak tartjuk, hogy megakadályozzuk a kormány próbálkozását, hogy egy kiskapu segítségével újra a Parlament elé terjessze az általunk is elutasított, a magyar érdekekkel ellentétes javaslatot. 
 
A nemzeti parkok földjeinek elvonása az urizáló, luxuskormány hűbéreseinek az érdekeit szolgálja – ismertette Szilágyi György a Jobbik álláspontját.