Elbírja a költségvetés? Félmilliárdnál is többe kerül idén a középiskolások ingyen jogsija

Elbírja a költségvetés? Félmilliárdnál is többe kerül idén a középiskolások ingyen jogsija

Orbán Viktor feladta a leckét Varga Mihálynak: a pénzügyminiszternek idén egyszeri jelleggel 526 769 445 forintot kell biztosítania a Magyar Honvédségnek, hiszen hivatásos katonák fogják oktatni a végzős diákokat.

Az Orbán Viktor miniszterelnök által jegyzett határozat szerint a kormány pénzt ad arra, hogy ingyen szerezhessenek jogosítványt a végzős középiskolások - írja cikkében a 24.hu.

E friss határozat szerint

a pénzügyminiszternek idén a Magyar Honvédség számára a „B” kategóriás közúti járművezetői engedély megszerzésének gyakorlati oktatásban történő részvételéhez egyszeri jelleggel 526 769 445 forintot kell biztosítania.

A portál azt írja, Varga Mihálynak úgy kell terveznie a jövő évi költségvetést, hogy a pilotprogramra 2025-ben 831 751 580 forintot szánt a kormány.

Hivatásos katonák oktathatják a végzős középiskolásokat

Mint ismert, 2024. szeptember 1-jétől térítésmentesen biztosítják a végzős középiskolásoknak a „B” kategóriás vezetői engedély megszerzését, a KRESZ- és egészségügyi oktatást támogatva.

A szakoktatói képzésben a Magyar Honvédség állományába tartozó katonák vehetnek részt, amennyiben betöltötték 23. életévüket és rendelkeznek középiskolai érettségivel, legalább két éve érvényes B kategóriás vezetői engedéllyel, továbbá egészségügyi alkalmassági vizsgával. A tervek szerint a képzés a képesítő vizsgákkal együtt augusztusban zárul le.

(Címlapkép: Egy autósiskola gépjármű vezetést oktató autójának tetején elhelyezett Tanuló autó jelzés. MTVA/Bizományosi: Faludi Imre)