Elképesztő játékkal legyőztük Fehéroroszországot

Fantasztikus játékkal, 5:2-re a magyar csapat  legyőzte a fehérorosz válogatottat! Sporttörténelmi siker.

A Fehérorosz válogatott közvetlenül az elitcsapatok mögött, a világranglistán a kilencedik helyen tartózkodik. A legyőzésük óriási fegyvertény, egyben megmarad az esély a bennmaradásra, ehhez azonban az is kell, hogy jövő kedden a franciák is legyőzzék a beloruszokat.
[fb_pages_codes:stand]
A magyar válogatott az első harmad ötödik percében rögtön vezetést is szerzett, először a VB-n. Kóger Dániel passzát a berobbanó Nagy Gergő értékesítette. A fehéroroszok nyomtak, de még emberelőnyben sem jutottak sokra, olyannyira, hogy még nőtt is az előnyünk. 
 
Andrew Sarauer és Vas János fantasztikusan felépített támadását utóbbi váltotta gólra, egyben ez a VB első emberhátrányos gólja
 
A 13. percben a fehéroroszok emberelőnyben Geoff Platt révén 2:1-re módosítják az állást: a kapunk előtti bedobás után azonnal gólra váltották. Az első harmadban marad is az eredmény, nagyon nyomtak a fehéroroszok.
 
A második harmadban azonban egy durva fehérorosz hiba után a 21 éves Sebők Balázs egy az egyben vezethette a fehérorosz kapusra, akit nagy csellel megzavart, és belőtte a harmadik gólunkat. A fehéroroszok nem adták fel, hatalmas energiával kezdtek rohamozni, ám  jött Galló Miklós és csodaszép gólt lőtt. 4-2.
 
A magyar válogatott még sohasem szerzett egy meccsen négy gólt, ez történelmi eredmény.
 
Az egyre idegesebb, láthatóan fejben is széteső fehérorosz válogatott egyre többször kerül hátrányba, ezt jelzi, hogy a III. harmadot kettős emberelőnyben kezdhettük.
 
Az utolsó játékrészben a lassan felpörgő fehéroroszok először a 10-ik percben lőttek kapura, igaz, utána egyre nagyobb nyomás alá helyezték a kapunkat. Az utolsó percekre a fehéroroszok még a kapusukat is lehozták a pályáról, ám ahelyett, hogy gólt lőttek volna, ők kaptak egyet:
 
Vas János révén ismét emberhátrányból lőttünk gólt, beállítva ezzel a végeredményt, a magyar válogatott 5:2-re legyőzte a fehéroroszokat!
 
A válogatott - amely legutóbb az 1939-es elit vb-n szerzett pontot a belgák 8:1-es legyőzésével, hétfőn a németek elleni összecsapással zárja a vb-t. Vereség esetén akkor marad benn a válogatott, ha a fehéroroszok kedden nem szereznek pontot a franciák ellen.

"Felküszültünk a fehéroroszokból"

A magyar válogatott felkészültségét, fegyelmezettségét és az összpontosítást dicsérte Rich Chernomaz szövetségi kapitány, aki szerint a mostani válogatott más volt, mint egy nappal korábban az amerikaiak ellen.
"Nagyon felkészültünk a fehéroroszokból, az eltervezett játékot szinte végig tudtuk hozni. A kritikus szakaszokban is jól döntöttünk, így a korábbiakhoz képest kevesebb sansza volt az ellenfélnek. Maradt esély a bennmaradásra, ami a magyar-német, illetve a fehérorosz-francia meccstől függ"
- tette hozzá a magyar kapitány, aki megjegyezte, a tavalyi, krakkói feljutáshoz hasonló érzése lehetett mindenkinek, a szurkolóknak is, játékosoknak is, akkor ugyancsak üres kapus góllal alakult ki a végeredmény, és akkor is hasonló eufóriát váltott ki. 
"Csalódott vagyok az eredmény miatt. Nem tudtunk elegendő helyzetet kialakítani a győzelemhez. Tavaly még a negyeddöntőért harcoltunk, most pedig néhány játékos teljesítménye, az emberelőny és emberhátrányos helyzetek kihasználása, valamint a kapusteljesítmény miatt a bennmaradásért"
- mondta Dave Lewis, a fehéroroszok szövetségi kapitánya, aki kiemelte: a magyarok remek meccset játszottak és kihasználták a lehetőségeiket.
    
A két emberhátrányos gólt szerző Vas János azt hangsúlyozta: ugyan most lehet kicsit örülni, de még nincs vége a vb-nek, és mivel a válogatott ismét saját kezébe vette a sorsát, nem szabad kiengedni:
    
"A németek ellen két nap múlva ismét csodára lesz szükség. Ugyanilyen fegyelmezetten kell játszani akkor is." 
    
A 19 lövésből 17-et megfogó Rajna Miklós kitért rá, hogy mindenki bízott a másikban, így igazi csapatsiker a mostani.
    
"Végre tudtunk helyzeteket kialakítani, és azokat be is lőttük. Amikor pedig védekezni kellett, akkor meg a védelem volt jó. Sok segítséget kaptam a társaktól" - mondta Rajna.
    
"Bízunk benne, hogy ilyen játékkal sikerül bennmaradnunk. A németek ellen sem adjuk fel, pedig ők az esélyesek. Próbáltam higgadt maradni a kiugrásomnál, néztem, mire készül a kapus, ezért lőttem az ő jobb oldalára a korongot" - mondta Sebők Balázs, aki 25 találkozó után volt ismét eredményes.
    
Nagy Gergő örült annak, hogy ismét sikerült történelmet írniuk, 77 év után szerzett pontot az élvonalban a válogatott.