Öt nap alatt húszezer aláírást gyűjtött az ellenzék a népszavazási kérdései mellett

Öt nap alatt húszezer aláírást gyűjtött az ellenzék a népszavazási kérdései mellett

Mint megírtuk, december 15-én rajtolt el az ellenzéki pártok közös aláírásgyűjtő kampánya, melynek célja, hogy szilveszterig 200 ezer érvényes aláírás begyűjtését követően még legyen lehetőség népszavazási kérdéseket csatolni az országgyűlési választási szavazólapok mellé, hasonlóan ahhoz, ahogy a kormány tervezi az ún. gyermekvédelmi népszavazással.

A hvg.hu információi szerint

az ellenzék népszavazás kérdéseinek támogatására szerdán indított aláírás-gyűjtési akció során eddig nagyjából 20 ezer aláírás gyűlt össze.

A kínai kommunista vezetés elitegyeteme, a Fudan Budapestre tervezett felépítésének megvétózásáról, valamint az álláskeresési járadékot három hónapról kilencre történő megemeléséről szóló kérdések népszavazásra bocsátásához 200 ezer támogató aláírást kell összegyűjteni január közepéig.

Nagy feladat, de már gyűjti az ellenzék a 200 ezer aláírást a népszavazáshoz

Szerdán rajtolt el az ellenzéki pártok közös aláírásgyűjtő kampánya, melynek célja, hogy szilveszterig 200 ezer érvényes aláírás begyűjtését követően még legyen lehetőség népszavazási kérdéseket csatolni az országgyűlési választási szavazólapok mellé, hasonlóan ahhoz, ahogy a kormány tervezi az ún. gyermekvédelmi népszavazással.

Habár az aláírásgyűjtés szervezői nem osztottak meg a lappal hivatalos adatot, annyit elárultak, hogy a hétfőn bekért számok alapján „jól halad” az akció. 

A „jövővédő” aláírásgyűjtési kampányért felelős Zaránd Péter (aki egyben Márki-Zay Péter kampányfőnöke is) szerint

a vártnál sokkal jobban halad az aláírásgyűjtés, és nemcsak Budapesten, hanem vidéken is.

Fontos hangsúlyozni, hogy a szabályok szerint kérdésenként 200 ezer támogató aláírásnak már január közepére össze kellene gyűlnie ahhoz, hogy a tavaszi parlamenti választáson – a kormány négy genderügyi kérdésével együtt – az ellenzék népszavazási kérdései is felkerülhessenek a szavazólapra.