Itt vannak a pénteki előválasztási miniszterelnök-jelölti vita részletei

Itt vannak a pénteki előválasztási miniszterelnök-jelölti vita részletei

Szeptember 24-én, pénteken 18:30-tól kezdődik az előválasztáson induló miniszterelnök-jelöltek következő vitája, amelyet az RTL Klubon lehet majd élőben követni. Emellett az RTL Most+ online felületén szintén közvetíteni fogják a vitaműsort - jelentette be a kereskedelmi csatorna.

Az ellenzéki kormányfőjelölti vitán a tervek szerint ezek a témák is szerepelni fognak:

  • a járványkezelés, 
  • a rezsicsökkentés, 
  • a szociális rendszer, 
  • illetve a kisebbségek jogai is.

A vita moderátora Rábai Balázs műsorvezető lesz. 

Bejelentésük alapján a nettó 85 perces adásidőből 70 percet egyenlő arányban (fejenként 14 perc) osztanak majd el a résztvevők között. Mindenki idejét folyamatosan mérni fogják, amit a jelöltek, a műsorvezetők és a nézők is követni tudják majd. A résztvevők maguk dönthetik el, hogy melyik kérdésre milyen hosszan reagálnak.

Azt is előrebocsátották, hogy a műsor készítői ügyelni fognak arra, hogy senki ne használhassa fel egyben a 14 perces időkeretét, mert azzal a vitaműsor értelmét veszítené. Ha az egyik jelölt mondandóját egy másik jelölt közbeszólással megszakítja, akkor az eredetileg beszélő órája leáll, a közbeszóló órája pedig elindul. A 14 percen túl a műsor végén minden jelöltnek további egy-egy perc áll majd rendelkezésére, hogy kortesbeszédet tartson.

Az RTL Magyarország közleménye arról is tájékoztat, hogy a vita miatt aznap a megszokottnál rövidebb kiadással jelentkezik a 18 órakor kezdődő Híradó, valamint kivételesen elmarad a hírműsor után jelentkező Fókusz című magazinműsor.

Ellenzéki miniszterelnök-jelölti vita: mutatjuk, hogyan képzelik el Magyarország jövőjét

Mint arról korábban beszámoltunk, Pálinkás József (Új Világ Néppárt) kivételével az összes többi miniszterelnök-jelölt összegyűjtötte a kellő számú, 20 ezer aláírást. Vasárnap este az ATV VOKS 2021 című műsorában első alkalommal állt ki vitázni egymással Karácsony Gergely (MSZP-Párbeszéd-LMP), Jakab Péter (Jobbik), Dobrev Klára (DK), Márki-Zay Péter (Mindenki Magyarországa Mozgalom) és Fekete-Győr András (Momentum).

Mint ismert, először az ATV rendezett élő televíziós vitát hasonló felállásban, miután a szükséges számú ajánlást összegyűjtötte az öt egymással kiálló vitapartner: Karácsony Gergely (MSZP-Párbeszéd-LMP), Jakab Péter (Jobbik), Dobrev Klára (DK), Márki-Zay Péter (Mindenki Magyarországa Mozgalom) és Fekete-Győr András (Momentum Mozgalom).

Az RTL szervezésében október 4-10. között egy újabb vitát is tarthatnak, de ez az előválasztás első fordulójának eredményétől függ: azaz, ha egyik miniszterelnök-jelölt sem szerzi meg a szavazatok legalább 50 százalékát. Ellenkező esetben nem lesz második forduló.